sobota, 4 grudnia 2010

Czekoladowe muffiny z twarogiem

Kolejna odsłona muffinków. Tym razem babeczki wyglądają jak łaciate krowy - czekoladowe ciasto, a na nim łaty z sera. Przestrzegamy przed nadmiernym mieszaniem masy muffinkowej - naprawdę robi się twarda. Jeśli chodzi o ser, używaliśmy sera do serników Dr.Oetkera, ale do tego celu jest on zbyt rzadki i muffiny piekły się dłużej niż zwykle. Jeśli więc macie do niego dostęp, kupujcie twaróg Piątnicy - ma idealną konsystencję. 
Z podanej porcji wychodzi 20 małych muffinów. 



Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
200 g sera twarogowego

Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, a piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Ser mieszamy z 1/4 szklanki cukru i jednym żółtkiem. Białko wyląduje w masie czekoladowej.
Mąkę, kakao, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól mieszamy w jednej misce. W drugiej miseczce mieszamy mleko, jedno jajko, jedno białko i olej. Teraz delikatnie łączymy zawartość obydwu naczyń, ale tylko do momentu połączenia składników. Teraz wypełniamy blaszkę masą czekoladową i twarogiem. My najpierw dawaliśmy łyżkę masy czekoladowej, łyżeczkę twarogu i znowu masę czekoladową, ale tylko do 3/4 wysokości babeczek. Nasza obserwacja jest taka: lepiej, żeby na górze wylądowała masa czekoladowa, bo wtedy babeczka urośnie. Po napełnieniu wszystkich papilotek, blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

3 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie. Ja używałam białego twarogu zmielonego i z tego wyboru byłam zadowolona. Jak użyłam serka waniliowego to niestety muffiny wyglądały makabrycznie. Nie urosły i całe się rozlały.
    Oto link do tych udanych:
    http://smacznemuffiny.blox.pl/2010/11/Muffiny-czekoladowe-z-twarogiem.html

    Czy muffiny na zdjęciu są w silikonowej foremce? Jaka jest ich średnica i gdzie można takie nabyć?
    Przepraszam za wścibskie pytanie :)

    Serdecznie pozdrawiam, Smaczny ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, nie ma sprawy! :) hmm srednica tych foremek to 3 cm Dostalismy je w prezencie :) ale widzialam silikonowe foremki na www.aledobre.pl i frankherbert.pl
    Dzieki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super stylizacja;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A