W naszej kuchni dość często używamy zakonserwowanych warzyw: kukurydzy, groszku, fasoli czy pomidorów. Kto z Was nie stosował nigdy w kuchni koncentratu pomidorowego? Gotowanie zimą pomidorówki ze świeżych pomidorów może zakończyć się rozczarowaniem: co z tego, że są świeże, jeśli mają nieporównanie mniej smaku niż latem? Całkiem regularnie używamy w naszej kuchni konserwowej fasoli, zwłaszcza gdy nie mamy czasu żeby przed przygotowaniem potrawy moczyć przez kilka godzin suchą fasolę...
Producent kartonów Tetra Pak zaprosił nas do współpracy w akcji promującej konserwy w kartonach. Kilku różnych producentów na polskim rynku oferuje koncentraty pomidorowe w kartonach - to wiedzieliśmy, ze dwa kartony stoją zawsze w naszej szafce jako rezerwa na "czarną godzinę". Od Tetra Paku dowiedzieliśmy się, że pojawiły się też konserwowe groszek, kukurydza, fasola i marchewka w kartonowych opakowaniach. Karton wielowarstwowy - taki sam jak w opakowaniach soków czy mleka - działa jak puszka: izoluje pasteryzowaną zawartość, zabezpiecza przed drobnoustrojami. Dzięki temu do produktu nie trzeba dodawać konserwantów. W dobie wszechobecnych "E" to całkiem miła wiadomość.
Producent kartonów Tetra Pak zaprosił nas do współpracy w akcji promującej konserwy w kartonach. Kilku różnych producentów na polskim rynku oferuje koncentraty pomidorowe w kartonach - to wiedzieliśmy, ze dwa kartony stoją zawsze w naszej szafce jako rezerwa na "czarną godzinę". Od Tetra Paku dowiedzieliśmy się, że pojawiły się też konserwowe groszek, kukurydza, fasola i marchewka w kartonowych opakowaniach. Karton wielowarstwowy - taki sam jak w opakowaniach soków czy mleka - działa jak puszka: izoluje pasteryzowaną zawartość, zabezpiecza przed drobnoustrojami. Dzięki temu do produktu nie trzeba dodawać konserwantów. W dobie wszechobecnych "E" to całkiem miła wiadomość.
Wspólnie z Tetra Pak przygotowaliśmy dla Was konkurs.
Waszym zadaniem jest stworzenie przepisu na lekkie i zdrowe danie najlepiej oddające ideę kampanii Karton bez konserwantów.
Do przygotowania dania musicie użyć przynajmniej jednego produktu dostępnego w opakowaniu Tetra Pak.
Każdy uczestnik może przesłać tylko jeden przepis.
Przepisy konkursowe wysyłajcie na adres konkurstetrapak@meckreacja.pl w temacie wiadomości e-mail podając nazwę naszego bloga - Crust and Dust.
Termin nadsyłania przepisów upływa 30 listopada.
Przed przystąpieniem do konkursu, prosimy zapoznać się z REGULAMINEM.
Autorzy
trzech najlepszych przepisów dostaną nagrody ufundowane przez Tetra
Pak: akcesoria kuchenne i gadżety (szczegóły w regulaminie).
Powodzenia!
no to wysłałam przepis na jedno z moich ulubionych szybkich dań obiadowych :)
OdpowiedzUsuńSuper!!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na konkurs. Trzeba propagować zdrowa żywność...
OdpowiedzUsuńMam pytanko, czy wszyscy moga brac udzial w konkursie ...? :-) 3city :-P
OdpowiedzUsuńWszyscy mieszkańcy RP:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na konkurs, pomyślimy (czyli mąż-domowy kucharz pomyśli:P). Mnie tylko boli, że te kartony nie są ekologiczne, czyli nie da się ich zrecyklingować, w przeciwieństwie do puszek. I słyszałam (choć nie sprawdzałam w literaturze, więc pewności nie mam), że aluminium po wewnętrznej stronie kartonu nie zawsze wchodzi w dobre relacje z niektórymi produktami spożywczymy (nie wiem jak Tetra Pak, ale soki i mleko na pewno mają aluminium).
OdpowiedzUsuń