Słoiki wecka robią furorę. Są piękne, zgrabne i bardzo retro. Można w nich zamknąć konfitury, czekoladowy krem na kanapki czy herbatę z suszonymi owocami. Niewiele osób jednak wie, że w takim słoiku można spokojnie upiec ciasto. Ciasto przygotowuje się zupełnie tak, jakbyśmy mieli je piec w blaszce. Zamiast blaszki, masa czekoladowa ląduje w słoikach, a te lądują w piekarniku. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, że ciasto w słoiku piecze się nieco szybciej niż w zwykłej formie.
Najładniejszym i najprostszym ciastem "do słoika" jest brownie. Możemy do niego dodać trochę orzechów, posiekanej gorzkiej czekolady, kolorowych m&msów, wiórków kokosowych, masła orzechowego. My upiekliśmy klasyczne brownie, bez żadnych dodatków.
Wpis powstał we współpracy z Cisowianka - Gotujmy Zdrowo - Mniej Soli.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 2 słoiki po 290 ml
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
6 jajek
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Środek słoików smarujemy cienką warstwą masła.
3. Czekoladę łamiemy na kawałki. Wkładamy do metalowej miski lub garnuszka. Do czekolady dodajemy resztę masła. Miskę/garnuszek stawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dnia miski/garnuszka). Mieszamy czekoladę i masło do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia.
4. Jajka ubijamy z cukrem przez 2 minuty, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Teraz jest czas na dosypanie naszych ulubionych dodatków (orzechów, wiórków kokosowych, etc.)
5. Ciasto wlewamy do słoików (najlepiej do 3/4 wysokości). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
6. Bardzo ostrożnie wyciągamy z pieca. Jeśli chcemy ciasto zakonserwować, szybko nakładamy na słoik uszczelkę i pokrywkę.
Zobacz inne przepisy na jadalne prezenty:
Bardzo fajny pomysł, nie wiedziałam że można piec w słoikach. Na pewno kiedyś wypróbuję. Na razie robię gotową mieszankę do ciasta w słoikach ;)
OdpowiedzUsuń