Jak sprawić radość miłośnikowi kawy i słodkości? Wystarczy upiec chrupiące ciasteczka idealne do zanurzania w filiżance gorącej małej czarnej.
Biscotti w języku włoskim oznacza pieczone dwa razy. Takie właśnie są te ciasteczka - pieczone dwukrotnie po to, by stać się chrupiącymi towarzyszami porannej kawy. Biscotti, zwane inaczej cantuccini, pochodzą z Włoch. Ich przygotowanie jest bardzo proste: najpierw formujemy z surowego ciasta nieco spłaszczony walec i pieczemy go. Potem nożem z piłką kroimy gorące ciasto w plasterki, które ponownie pieczemy. Dzięki temu otrzymujemy sucharki, które niezwykle długo się przechowują. Mówiąc wprost: od początku są "czerstwe" i dlatego można je trzymać w nieskończoność. Biscotti są uzależniające. Pewnie dlatego, że pięknie pachną i chrupią.
Jeśli chcecie kogoś nimi obdarować, musicie zaopatrzyć się w słoik (i nie musi to być najpiękniejszy słoik świata - wystarczy duży słoik po majonezie) i wstążeczkę do przewiązania go. Tyle wystarczy, żeby pozornie zwykłe ciasteczka do kawy stały się osobistym prezentem.
Inne przepisy na jadalne prezenty:
- maślane ciasteczka ze stemplem
- pierniczkowy krem na kanapki
- konfitura z chorizo i boczku
- syrop do herbaty z kandyzowanymi cytrynami
- domowa granola
- batoniki śniadaniowe
- mieszanka do amerykańskich pancakes
- domowa przyprawa korzenna do grzańca
- przyprawa piernikowa
- masło jabłkowe - apple butter
- kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
- pierniczkowy krem na kanapki
- konfitura z chorizo i boczku
- syrop do herbaty z kandyzowanymi cytrynami
- domowa granola
- batoniki śniadaniowe
- mieszanka do amerykańskich pancakes
- domowa przyprawa korzenna do grzańca
- przyprawa piernikowa
- masło jabłkowe - apple butter
- kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika (np. takiej domowej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki całych migdałów
5 suszonych moreli
1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
2. Morele kroimy w małą kosteczkę.
3. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
4. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Miksujemy 3 minuty.
5. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę z proszkiem i przyprawą do piernika. Miksujemy do połączenia składników.
6. Do gotowej masy dodajemy migdały (ze skórką), posiekane morele i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
7. Ręce zwilżamy wodą. Masę dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy placek o wymiarach, mniej więcej, 30 cm x 10 cm.
8. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Wyciągamy i studzimy 5 minut.
9. Delikatnie ostudzone ciasto kroimy nożem z piłką na plasterki o grubości ok. 2 cm. Układamy na blaszce. Pieczemy kolejne 25 minut, do zezłocenia.
10. Ciasteczka dokładnie studzimy i przekładamy do słoików.
mniammm pyszności!
OdpowiedzUsuń