sobota, 9 października 2010

Tarteletki z pomidorami i musztardą Dijon

Dostaliśmy kolejną porcję sera korycińskiego, a z nim kolejne wyzwanie na stworzenie czegoś, co nie byłoby zwykłą kanapką.  M. już od dawna nosiła się z przygotowaniem Tartelette aux tomates et moutarde Dijon z przepisu Jacquesa opublikowanego w czerwcowym numerze Kuchni. Postanowiła więc zrobić wszystko tak, jak paryżanin Jacques, dodając od siebie podlaski ser koryciński. Prawie jak kuchnia fusion. 
Spód tarteletek jest rewelacyjny - delikatnie słodki i nieziemsko inny niż inne spody do tart. Jego słodycz idealnie podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Musztarda zaś nadaje tarteletkom charakteru. Wkrótce na pewno wykorzystamy przepis na ten spód do zrobienia jakiejś nowości na słono. A może dodamy więcej cukru, odrobinę wanilii i zrobimy tarteletki z owocami? Namyślimy się. 
Tymczasem prezentujemy przepis na 9 małych tarteletek.
Bon appetit!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżki soli
1 łyżka cukru
120 g dobrze schłodzonego masła
120 g naturalnego serka homogenizowanego (użyliśmy Bielucha)
4 łyżki musztardy Dijon
4 pomidory
200 g sera korycińskiego
3 łyżeczki tymianku

Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i serek, zagniatamy. Ciasto o lekko niejednolitej konsystencji wkładamy do lodówki na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Pomidory kroimy w plastry, ser kruszymy. Foremki wylepiamy ciastem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Wyjmujemy. Każdą tarteletkę smarujemy musztardą, układamy pomidory, posypujemy serem korycińskim i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Podajemy letnie.

7 komentarzy:

  1. Świetne! Macie więcej, żeby się podzielić?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm słyszeliście jak na ich widok zaburczało mi w brzuszku? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) chętnie wypróbuję waszych kulinarnych smakowitości.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłam,widziałam,spróbowałam!! PRZEPYSZNE!!!!!!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To będzie chyba pierwsza rzecz, której spróbuję jak się dorobię takich cudnych małych foremek :D

    + rewelacyjne zdjęcie profilowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcie.
    znajdzie się dla mnie jedna taka tartaletka?
    och, są nieziemskie!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygladaja bardzo ladnie:) i na pewno sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A