Chciałoby się powiedzieć - nie farfalle, tylko stare dobre polskie kokardki. Tak, dzisiaj przepis na kokardki z serem ricotta, mozarellą, suszonymi pomidorami i ziołami. Nie wymaga żadnych umiejętności okołokuchennych. Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu, czyli jakieś 10 minut. Jest zaskakująco smaczny, pożywny i efektowny. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, zachęcamy do wypróbowania. Podajemy proporcje dla dwóch osób.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
250 g makaronu farfalle (kokardki)
250 g sera ricotta
1/2 kuli mozarelli
6-8 suszonych pomidorów
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżki parmezanu
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy odlewając 3/4 szklanki wody po gotowaniu. Pomidory kroimy na małe kawałki, podobnie mozarellę. Czosnek rozgniatamy w prasce, wrzucamy na patelnię na delikatnie rozgrzaną oliwę, dodajemy ricottę, mieszamy przez 2 minuty. Ser będzie stawał się nieco rzadki. Dodajemy suszone pomidory, zioła, mozarellę i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Solimy. Do masy serowej dodajemy odlaną porcję wody z makaronu i odcedzony makaron. Mieszamy na patelni, aż makaron równomiernie pokryje się serami. Podajemy posypane parmezanem.
za suszonymi pomidorami idę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńja tak jak i Paula, jezeli gdzies pojawiaja sie suszone pomidory, to na pewno jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne! Musi być cudownie kremowe - zapisuję i zrobię jak najszybciej, bo to jedne z moich ulubionych smaków! MNIAM!!!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńmusi byc przepyszne. no, po prostu musi!
fajne te kokardki.
OdpowiedzUsuńMmmm...makaron i suszone pomidorki - to jest to!!!
OdpowiedzUsuń