O tym, że ludzie mają alergie pokarmowe wiedzieliśmy zawsze. Nigdy wcześniej jednak nie mieliśmy okazji skonfrontować się z małymi alergikami. Pewnego dnia M. poszła z naszym trzylatkiem na zajęcia, na których dzieciom zaserwowano placki naleśnikowe. Dzieciaki były zachwycone, ale chwilę później zaczęły zadawać bardzo ważne pytania: czy w naleśnikach jest mąka pszenna? czy są tam jajka? albo mleko? I jedno po drugim musiało zrezygnować z jedzenia. Nie było w nich ani trochę żalu, już pogodziły się ze swoimi alergiami i po prostu odchodziły od tego, co mogłoby im zaszkodzić. Po pierwsze, należy im się podziw. Ile razy sami mamy problem, żeby powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnej czekoladki? Po drugie, wszystkożernych alergie też dotyczą - gdy chcą zaserwować coś w większym gronie. Ta perspektywa ginie nam z oczu, gdy nasze własne dzieci jedzą wszystko, a mleko, mąka, orzechy, czekolada - wszystko to wygląda zupełnie niewinnie.
Polskie blogerki, jak się okazuje, są niesamowitą kopalnią świetnych pomysłów. Dzięki nim przekonaliśmy się, że życie alergików nie musi ograniczać się do wafli ryżowych i gotowanych warzyw. Jednym z najlepszych przepisów jest substytut nutelli składający się z trzech składników: avocado, bananów i kakao (oryginalny przepis z bloga "Quchnia Wege" znajdziecie tu). Nie ma co prawda orzechowego smaku, ale i tak jest pyszny, czekoladowy i zaskakująco słodki, choć cukru się do niego nie dodaje ani grama. I jak się okazało, smakuje nie tylko dzieciom. Idealnie nadaje się do kanapek, naleśników, pancakes, smarowania muffinów czy podawania z bezikami i owocami w formie deseru... quasi-czekoladowego.
Tym razem wstęp do przepisu jest dużo dłuższy niż instrukcja przygotowania. Wybaczcie, nie umieliśmy napisać jej bardziej rozwlekle.
Polskie blogerki, jak się okazuje, są niesamowitą kopalnią świetnych pomysłów. Dzięki nim przekonaliśmy się, że życie alergików nie musi ograniczać się do wafli ryżowych i gotowanych warzyw. Jednym z najlepszych przepisów jest substytut nutelli składający się z trzech składników: avocado, bananów i kakao (oryginalny przepis z bloga "Quchnia Wege" znajdziecie tu). Nie ma co prawda orzechowego smaku, ale i tak jest pyszny, czekoladowy i zaskakująco słodki, choć cukru się do niego nie dodaje ani grama. I jak się okazało, smakuje nie tylko dzieciom. Idealnie nadaje się do kanapek, naleśników, pancakes, smarowania muffinów czy podawania z bezikami i owocami w formie deseru... quasi-czekoladowego.
Tym razem wstęp do przepisu jest dużo dłuższy niż instrukcja przygotowania. Wybaczcie, nie umieliśmy napisać jej bardziej rozwlekle.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 miękkiego avocado
2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. I już.
Lubię taki krem :)
OdpowiedzUsuńz pewnością jest przepyszny... musze koniecznie zrobić niech tylko dorwę avocado ;)
OdpowiedzUsuńpycha , samo zdrowie ;)
OdpowiedzUsuńKakao gorzkie czy slodkie? ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe, bezcukrowe kakao:)
OdpowiedzUsuńUsłyszałam o Was w dzień dobry tvn, przejrzałam bloga i już dwa przepisy mam w zakładkach do zrobienia - tartę s'mores i biscotti z żurawiną - zainspirowaliście mnie, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKobieto majsterkująca! napisz, proszę, czy Ci smakowało :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam , ale niestety mi nie smakowało , być moze dlatego że banany miałam mocno dojrzałe .
OdpowiedzUsuńale będę śledzić Waszego bloga , takich fajnych młodych z pasją nam potrzeba .Pozdrawiam
Kika
Kika, mam nadzieję, że inne rzeczy Ci posmakują. Tę nutellę robiliśmy już trzy razy i przy okazji jedna z naszych koleżanek odkryła, że nie lubi... Bananów:)
OdpowiedzUsuńJesteśmy z Hanką uratowane! Kochani dzięki za inspirację, jutro wyślemy tatusia po avocado i będziemy blendować. Do naleśników żytnich z glutem siemieniowo-lnianowym zamiast jajka będzie jak znalazł! Całusy od nas!
OdpowiedzUsuńD&P&H
Mniam! Ostatnio coś awokado nie mogę znaleźć w sklepie, ale szukam szukam bo uwielbiam taką nutellę :)
OdpowiedzUsuńzawsze możesz kupić kilka niedojrzałych, będą na zapas!
Usuńo kurcze! Świetny po prostu pomysł - koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńspróbuj. Na pewno będzie Ci smakować
UsuńKrem wyszedł mi lekko lejący się przy zastosowaniu podanych w przepisie ilości. Jak miękkie powinno być avocado?
OdpowiedzUsuńAwokado powinno być tak miękkie, żeby można było je rozdrobnić widelcem. Może to kwestia banana, a nie avocado? Banany lubią być bardzo miękkie. Poza tym, ta nutella nie przypomina konsystencją takiej sklepowej - nie ma w niej żadnego tłuszczu ani mleka w proszku, które w zwykłej nutelli sprawiają, że krem ma gęstą konsystencję.
UsuńSuper przepisy dla małych i dużych ..
OdpowiedzUsuńCzy wiadomo ile taka 'nutella' wytrzyma w lodówce?
Wiadomo, że 1 dzień. Potem nie próbowałam, bo się brzydko wybarwia. Warto więc zrobić mniej i zjeść od razu.
Usuń