Raz na jakiś czas publikujemy przepis na szybki, pełnowartościowy obiad. Podobno brak czasu jest najczęstszą wymówką, którą jak mantrę powtarzają pacjenci dietetyków. 17 marca podczas warsztatów o Psychodietetyce organizowanych przez Akademię Energii my, jako blogerzy, będziemy dzielnie przekonywać wszystkich uczestników, że naprawdę można przygotować obiad w 30 minut. Taki obiad, który mimo boczku i śmietanki jest mniej kaloryczny niż kebab. Taki, który możemy przygotować rano i zabrać ze sobą do pracy. Taki, który nie jest droższy niż przeciętny lunch. Jeśli macie jakieś pomysły, o czym możemy wspomnieć, jakie przepisy przywołać, to prosimy umieśćcie je w komentarzach - to na pewno pomoże nam usystematyzować nasze myśli.
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki dla 2 osób:
200 g kaszy jęczmiennej
400 ml wody
1 łyżeczka masła
400 ml wody
1 łyżeczka masła
10 g boczku
400 g piersi z indyka
2 pory
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 cytryna
natka pietruszki
50 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
Kaszę wsypujemy do garnka z 400 ml wody. Zagotowujemy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W międzyczasie
przygotowujemy indyka. Pory myjemy, jasno-zielone i białe części kroimy w
cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Piersi z indyka myjemy i kroimy w
paski. Czosnek drobno siekamy. Cytrynę myjemy i dzielimy na ćwiartki. Na
patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy boczek. Smażymy mieszając 1 minutę,
dodajemy indyka, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu mieszając co
jakiś czas około 5 minut, dodajemy pory i czosnek. Dusimy
pod przykryciem kolejne 5 minut (jeśli okaże się, że składniki przywierają do patelni, możemy dolać kilka łyżek wody). W tym czasie siekamy pietruszkę. Zawartość patelni odkrywamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podgrzewamy 30 sekund i wyłączamy. Na talerzach układamy
kaszę, indyka w porach, oprószamy natką pietruszki, układamy ćwiartki cytryn,
skrapiamy sokiem z cytryny wedle uznania.
Moje smaki :) Zrobię napewno!
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny pomysł na szybki obiad! Kasze rządzą w kategorii szybkości np. gryczana zapiekana z boczkiem i suszonymi śliwkami.
OdpowiedzUsuńPyszne, zrobiłam z kaszą gryczaną, bardzo nam smakowało.
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszymy! :)
UsuńBardzo ładnie wizualnie się prezentuję. A ja lubię pora, więc z chęcią spróbuje go wraz z indykiem.
OdpowiedzUsuń