wtorek, 12 marca 2013

Indyk z porami i cytryną

Raz na jakiś czas publikujemy przepis na szybki, pełnowartościowy obiad. Podobno brak czasu jest najczęstszą wymówką, którą jak mantrę powtarzają pacjenci dietetyków. 17 marca podczas warsztatów o Psychodietetyce organizowanych przez Akademię Energii my, jako blogerzy, będziemy dzielnie przekonywać wszystkich uczestników, że naprawdę można przygotować obiad w 30 minut. Taki obiad, który mimo boczku i śmietanki jest mniej kaloryczny niż kebab. Taki, który możemy przygotować rano i zabrać ze sobą do pracy. Taki, który nie jest droższy niż przeciętny lunch. Jeśli macie jakieś pomysły, o czym możemy wspomnieć, jakie przepisy przywołać, to prosimy umieśćcie je w komentarzach - to na pewno pomoże nam usystematyzować nasze myśli. 


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki dla 2 osób:
200 g kaszy jęczmiennej
400 ml wody
1 łyżeczka masła
10 g boczku
400 g piersi z indyka
2 pory
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 cytryna
natka pietruszki
50 ml śmietanki 30%
sól
pieprz


Kaszę wsypujemy do garnka z 400 ml wody. Zagotowujemy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. W międzyczasie przygotowujemy indyka. Pory myjemy, jasno-zielone i białe części kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Piersi z indyka myjemy i kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy. Cytrynę myjemy i dzielimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy boczek. Smażymy mieszając 1 minutę, dodajemy indyka, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu mieszając co jakiś czas około 5 minut, dodajemy pory i czosnek. Dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut (jeśli okaże się, że składniki przywierają do patelni, możemy dolać kilka łyżek wody). W tym czasie siekamy pietruszkę. Zawartość patelni odkrywamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podgrzewamy 30 sekund i wyłączamy. Na talerzach układamy kaszę, indyka w porach, oprószamy natką pietruszki, układamy ćwiartki cytryn, skrapiamy sokiem z cytryny wedle uznania.

5 komentarzy:

  1. Moje smaki :) Zrobię napewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/12/2013

    Dzięki za kolejny pomysł na szybki obiad! Kasze rządzą w kategorii szybkości np. gryczana zapiekana z boczkiem i suszonymi śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, zrobiłam z kaszą gryczaną, bardzo nam smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wizualnie się prezentuję. A ja lubię pora, więc z chęcią spróbuje go wraz z indykiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A