Dzisiaj piątek, a skoro piątek - to na blogu ryba. Dorsza nikomu przedstawiać nie trzeba i zbędnym jest przypominanie, że najlepszy dorsz to ten świeży. Owego dorsza proponujemy podać w pistacjach, które nadadzą mu charakteru. W ogóle, bardzo lubimy łączyć orzechy z rybą - dania wydają się wykwintniejsze i zdecydowanie zyskują na wyglądzie i smaku. Jako dodatek proponujemy pieczone pomidorki z cukinią z delikatną nutką octu balsamicznego. Nadadzą daniu świeżości - w końcu zwiastują wiosnę na którą naprawdę czekamy... Przygotowanie dania nie zajmie Wam więcej niż pół godziny, więc zostanie jeszcze trochę na oczekiwanie wiosny.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
2 filety z dorsza
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g pistacji
1 cukinia
100 g pomidorów
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni
Celsjusza.
Dorsza myjemy, osuszamy przy pomocy
papierowego ręcznika. Pistacje obieramy i drobno siekamy. Cukinię i pomidory
dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki, a pomidorki przekrawamy na 4 części. Dorsza
smarujemy od spodu oliwą z oliwek, układamy na blaszce, oprószamy
pieprzem, solą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałą oliwę, układamy plasterki cukinii i pomidorki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym. Blaszkę z rybą i naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny!
M+A