sobota, 2 marca 2013

Prawie Nutella

O tym, że ludzie mają alergie pokarmowe wiedzieliśmy zawsze. Nigdy wcześniej jednak nie mieliśmy okazji skonfrontować się z małymi alergikami. Pewnego dnia M. poszła z naszym trzylatkiem na zajęcia, na których dzieciom zaserwowano placki naleśnikowe. Dzieciaki były zachwycone, ale chwilę później zaczęły zadawać bardzo ważne pytania: czy w naleśnikach jest mąka pszenna? czy są tam jajka? albo mleko? I jedno po drugim musiało zrezygnować z jedzenia. Nie było w nich ani trochę żalu, już pogodziły się ze swoimi alergiami i po prostu odchodziły od tego, co mogłoby im zaszkodzić. Po pierwsze, należy im się podziw. Ile razy sami mamy problem, żeby powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnej czekoladki? Po drugie, wszystkożernych alergie też dotyczą - gdy chcą zaserwować coś w większym gronie. Ta perspektywa ginie nam z oczu, gdy nasze własne dzieci jedzą wszystko, a mleko, mąka, orzechy, czekolada - wszystko to wygląda zupełnie niewinnie.
Polskie blogerki, jak się okazuje, są niesamowitą kopalnią świetnych pomysłów. Dzięki nim przekonaliśmy się, że życie alergików nie musi ograniczać się do wafli ryżowych i gotowanych warzyw. Jednym z najlepszych przepisów jest substytut nutelli składający się z trzech składników: avocado, bananów i kakao (oryginalny przepis z bloga "Quchnia Wege" znajdziecie tu). Nie ma co prawda orzechowego smaku, ale i tak jest pyszny, czekoladowy i zaskakująco słodki, choć cukru się do niego nie dodaje ani grama. I jak się okazało, smakuje nie tylko dzieciom. Idealnie nadaje się do kanapek, naleśników, pancakes, smarowania muffinów czy podawania z bezikami i owocami w formie deseru... quasi-czekoladowego.
Tym razem wstęp do przepisu jest dużo dłuższy niż instrukcja przygotowania. Wybaczcie, nie umieliśmy napisać jej bardziej rozwlekle.


Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 miękkiego avocado
2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. I już.

18 komentarzy:

  1. Lubię taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z pewnością jest przepyszny... musze koniecznie zrobić niech tylko dorwę avocado ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha , samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy3/03/2013

    Kakao gorzkie czy slodkie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwe, bezcukrowe kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy3/03/2013

    Usłyszałam o Was w dzień dobry tvn, przejrzałam bloga i już dwa przepisy mam w zakładkach do zrobienia - tartę s'mores i biscotti z żurawiną - zainspirowaliście mnie, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kobieto majsterkująca! napisz, proszę, czy Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy3/04/2013

    Zrobiłam , ale niestety mi nie smakowało , być moze dlatego że banany miałam mocno dojrzałe .
    ale będę śledzić Waszego bloga , takich fajnych młodych z pasją nam potrzeba .Pozdrawiam
    Kika

    OdpowiedzUsuń
  9. Kika, mam nadzieję, że inne rzeczy Ci posmakują. Tę nutellę robiliśmy już trzy razy i przy okazji jedna z naszych koleżanek odkryła, że nie lubi... Bananów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy3/06/2013

    Jesteśmy z Hanką uratowane! Kochani dzięki za inspirację, jutro wyślemy tatusia po avocado i będziemy blendować. Do naleśników żytnich z glutem siemieniowo-lnianowym zamiast jajka będzie jak znalazł! Całusy od nas!
    D&P&H

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Ostatnio coś awokado nie mogę znaleźć w sklepie, ale szukam szukam bo uwielbiam taką nutellę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze możesz kupić kilka niedojrzałych, będą na zapas!

      Usuń
  12. o kurcze! Świetny po prostu pomysł - koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy1/25/2014

    Krem wyszedł mi lekko lejący się przy zastosowaniu podanych w przepisie ilości. Jak miękkie powinno być avocado?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado powinno być tak miękkie, żeby można było je rozdrobnić widelcem. Może to kwestia banana, a nie avocado? Banany lubią być bardzo miękkie. Poza tym, ta nutella nie przypomina konsystencją takiej sklepowej - nie ma w niej żadnego tłuszczu ani mleka w proszku, które w zwykłej nutelli sprawiają, że krem ma gęstą konsystencję.

      Usuń
  14. Anonimowy5/10/2015

    Super przepisy dla małych i dużych ..
    Czy wiadomo ile taka 'nutella' wytrzyma w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że 1 dzień. Potem nie próbowałam, bo się brzydko wybarwia. Warto więc zrobić mniej i zjeść od razu.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A