piątek, 17 maja 2013

BNT (Biszkopt-Nutella-Truskawki)

Skoro powoli zaczyna się sezon truskawkowy, to i truskawek więcej na blogu. Dziś nasz zdecydowany faworyt wśród deserów truskawkowych. Trzy składniki, trzy minuty i gotowe. Zastanawialiśmy się trochę nad nazwą, jaką mu nadać. "Black-red-white" mogłaby być uznana za kryptoreklamę... Więc jest BNT, na wzór lapidarnych, ale kulinarnie znaczących skrótów "WZ" albo "BLT".
Od święta można do tego dodać gałkę lodów waniliowych. Albo w bardziej rozbudowanej wersji: podać lody waniliowe z biszkoptem z nutellą i truskawkami. Żądni kulinarnych wrażeń mogą truskawki delikatnie skropić octem balsamicznym. 


Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:
1 biszkopt włoski (ladyfinger)
1 łyżeczka Nutelli
1 truskawka

Truskawkę myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Biszkopt smarujemy nutellą. Układamy plastry truskawek. Serwujemy od razu po przygotowaniu.


3 komentarze:

  1. Mega proste, a jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i truskawki to genialne połącznie i działa jak afrodyzjak ( słyszałam ;P )

    OdpowiedzUsuń
  3. I pomyśleć że coś tak prostego może być tak pyszne i jeszcze się świtnie prezentować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A