poniedziałek, 27 maja 2013

Salmon chowder (zupa łososiowa)

Po kilku gorących dniach mieliśmy cichą nadzieję, że chłodne dni nie wrócą. Dziś za oknem deszcz. Zamiast obiadu, mamy ochotę na gorącą herbatę i paczkę herbatników z czekoladą. Na szczęście, odrobina zdrowego rozsądku podpowiada nam, że możemy zrobić szybką zupę krem. Są takie dania, które mimo swojej prostoty zaskakują za każdym razem. Krem z warzyw w połączeniu z mlekiem i wędzonym łososiem jest właśnie takim daniem. Idealnie nadaje się na codzienny obiad (w końcu to zblendowany krem z porów z mlekiem) czy proszoną kolację (ah, ten łosoś, który zawsze wydaje się czymś lepszym niż rodzimy śledź czy makrela). Nie zapomnijcie o odrobinie soku z cytryny, który doda zupie charakteru. 


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek
2 pory - części białe i jasnozielone
4 łodygi selera naciowego
4 ziemniaki
4 ząbki czosnku
200 g wędzonego łososia
4 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki mleka
szczypior, posiekany
sól
pieprz

Warzywa (pory, seler, czosnek i ziemniaki) dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Łososia kroimy w paski. Szczypiorek siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekane pory i smażymy na średnim ogniu mieszając 3 minuty. Dodajemy czosnek, ziemniaki, seler naciowy i ciągle mieszając smażymy 1 minutę. Dolewamy bulion (przepis na doskonały bulion warzywny podajemy tutaj), dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy. Do zblendowanej zupy dodajemy mleko i pokrojonego na drobne kawałki wędzonego łososia. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (dobrze sprawdzi się pieprz biały albo ziołowy) i sokiem z cytryny. Podajemy obsypane szczypiorkiem.

8 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym taką zupkę. Właśnie teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna noszę się z zamiarem upichcenia podobnej zupy :-) Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy5/27/2013

    Ciekawa jestem jak by smakowal bez mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno będzie mniej kremowy. Trzeba tylko to mleko zastąpić wywarem :)

      Usuń
  4. Anonimowy6/01/2013

    a mozna zastapic mleko, jogurtem albo smietana ?

    OdpowiedzUsuń
  5. można użyć więcej bulionu, a potem dodać śmietany :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A