poniedziałek, 13 maja 2013

Jogurt grecki z chałwą

Ten przepis to jeden z naszych faworytów w kategoriach "mało składników" i "deser na poczekaniu". Skorzystajcie z niego nawet jeśli odstraszają Was wszystkie prace kuchenne lub czujecie że macie do nich dwie lewe ręce. Tym razem trudno o to, żeby się nie udało.
Oczywiście pierwsze skrzypce gra tutaj chałwa (używamy zwykle tej Wedlowskiej). Sok z cytryny jest potrzebny, żeby nie było zbyt mdło. A zarodki pszenne, z których korzystamy ostatnio przy różnych okazjach, są po to, żeby było nieco zdrowiej (jak przeczytacie na opakowaniu, są bombą witaminowo-minerałową). Choć oczywiście to składnik opcjonalny. Deser posmakuje Wam i bez nich.


Czas przygotowania: 5 minut 

Składniki (dla 2 osób):
150 ml jogurtu greckiego
50 g chałwy waniliowo-kakaowej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki zarodków pszennych (opcjonalnie)

Z cytryny wyciskamy sok. Chałwę kruszymy, zostawiamy trochę do dekoracji (po ½ łyżeczki na porcję). Chałwę, zarodki pszenne, sok z cytryny i jogurt grecki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut na bok, żeby smaki "się przegryzły". Po tym czasie jogurt przekładamy do pucharków, obsypujemy pozostałą chałwą i serwujemy.

7 komentarzy:

  1. Pyszotka. Gdyby nie wyższa kaloryczność to tylko greckie bym jadła, są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy chałwę! Na pewno przepyszne!

    Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie. A przyznam że jogurt naturalny z każdym dodatkiem smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne połączenie - kiedy pewnego razu przyniosłam sobie do domu floss halva - te takie kłębuszki, które de facto z chałwą niewiele mają wspólnego - polałam je na talerzu jogurtem i jadłam łyżeczką. myślę, że powyższy deser można by również udekorować właśnie takim kłębkiem, który by się od spodu lekko rozpuszczał, u góry pozostając chrupiący.
    pozdrawiam! lubię tutaj zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszymy :) ale jaki świetny pomysł. A uwielbia floss halva, więc koniecznie muszę ją kupić i podać tak, jak radzisz :) chrupiące kłębuszki i delikatny jogurt. rewelacja:)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A