czwartek, 3 października 2013

Brownie kawowe z maltesers

Wszyscy dobrze znamy charakterystyczne czerwone opakowanie skrywające chrupiące okrągłe kulki o wyjątkowym smaku słodu oblane mleczną czekoladą. W Europie mówimy na nie Maltesers, Amerykanie nazywają je Whoppers.  Można je po prostu zjeść, można też nimi udekorować ciasto. My poszliśmy o krok dalej i oprócz dekoracji, chcieliśmy nadać brownie charakterystyczny smak Maltesers. Słodu nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy kawę Inkę, która dobrze się sprawdziła. Brownie prezentuje się oryginalnie (bo Maltesers, jak wszystkie czekoladowe draże, dobrze wygląda w roli dekoracji). A do tego smakuje głęboko czekoladowo.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżki kawy Inki
1 łyżka kawy drobno zmielonej lub kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
6 jaj
1 opakowanie Maltesers

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę wielkości 20 cm x 30 cm smarujemy 1 łyżką masła. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i pozostałe masło. Do małego garnuszka wsypujemy kakao, kawę, kawę Inkę, wlewamy wodę i podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodajemy do rozpuszczonej czekolady z masłem i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, cukier i jajka. Miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut (wyłączamy, kiedy środek ciasta jest jeszcze delikatnie galaretowaty). Wyciągamy ciasto z piekarnika, czekamy 20 minut i na delikatnie ciepłe ciasto kładziemy Maltesers.

6 komentarzy:

  1. Na takie ciasto to ja zawsze mam ochotę:) mniam mniam pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu tak dużo jaj. Poproszę o przepis w którym 2-3 jaja grają rolę ;)
    Pees : i tak je zrobię bo wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj 2-3 jaja tylko zrob to troche inaczej. Odseparuj bialka i zoltka. Zoltka zmiksuj ze wszystkimi skladnikami. Potem ubij piane z bialek, delikatnie wymieszaj szpatulka z reszta masy. Przeloz do formy i piecz :) Zeby zmniejszyc ilosc jaj, a zachowac strukture trzeba wlozyc wiecej pracy w jajka:)

      Usuń
  3. Anonimowy4/09/2014

    Co to są Maltesers?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maltesers to chrupiące draże o smaku słodu oblane czekoladą. W USA występują pod handlową nazwą Whoppers

      Usuń
    2. Anonimowy4/09/2014

      Czy w Polsce można je dostać lub czymś zastąpić?

      Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A