Jadalnych prezentów część kolejna. Dzisiaj coś dla tych, którzy chcą dzielić się zdrową radością. Masło jabłkowe to takie zdrowe smarowidło kanapkowe, które pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest niskokaloryczne i - w zależności od gatunku jabłek - może nawet nie wymagać dosładzania. Masła nie zawiera - a nazwa stąd że jest bardzo gęste. Po prostu trzeba długo gotować jabłka. Można powiedzieć, że masło jabłkowe to półmetek w produkcji pastyły, o której już pisaliśmy i która - swoją drogą - też jest dobrym pomysłem na jadalny Świąteczny prezent.
Masła jabłkowego można użyć do kanapek, ciast i jako nadzienia do muffinów. Ponieważ jabłka mają dobrze odparowany sok, świetnie nadaje się jako dodatek do wypieków (nie odda za dużo wody). Polecamy zapakować do eleganckich słoiczków, zawekować, pasteryzując - jeśli mają przetrwać dłużej (o tym jak to zrobić piszemy tutaj).
Czas przygotowania: 3-4 godziny
Składniki:
1 1/2 kg jabłek
1/2 l cydru
1 łyżka cynamonu
4 goździki
4 goździki
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Wkładamy do garnka, zalewamy cydrem, dodajemy goździki i gotujemy na średnim ogniu do momentu, kiedy jabłka znacznie nie zgęstnieją. Potem dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i często mieszając odparowujemy jabłka (trzeba dojść do momentu, w którym drewniana łyżka przeciągnięta po masie jabłkowej zostawia ślad, który bardzo wolno znika). Jeśli masa wydaje nam się niewystarczająco słodka, dodajemy syropu klonowego lub miodu. Słoiki wyparzamy, do każdego nakładamy gorące masło jabłkowe, zamykamy i wekujemy.
Chciałabym dostać takie masło ! Pycha <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Moja babcia kiedyś robiła takie jabłka, kocham ten smak! :)
OdpowiedzUsuńale pomysł, nie jadłam czegoś takiego wow:)
OdpowiedzUsuńhej hej! :-) na ile słoików i o jakiej pojemności starcza masło według tego przepisu? czy jeśli to masło poleży 3 dni w plastikowym pojemniku i potem przełożę go do słoiczka - nic mu się nie stanie? :-) uściski!
OdpowiedzUsuńnic się nie stanie. pod warunkiem, że z tego szklanego słoika się szybko zje. W przeciwnym razie, trzeba wyjąć z pojemnika, podgrzać, wlewać do słoików i pasteryzować :)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane by dodać goździki a w liście składników nie ma ich podanych ;). Ile powinno się ich dodać? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! już poprawiam - 4 sztuki :)
UsuńMoże to głupie pytanie,ale jak sie kroi w ósemki? :) Kasia
OdpowiedzUsuńNie ma głupich pytań czy jakoś tak ;) jak masz jabłko to najpierw kroisz na połówki, a potem te połówki na dwa i potem te ćwiartki znowu przekrawasz na pół. W rezultacie będziesz miała takie kawałki jak kawałki pomarańczy :)
Usuńczy apple butter nie powinien być koloru ciemno brązowego?
OdpowiedzUsuńjeśli chcemy mieć skarmelizowane jabłka (czytaj: delikatnie przywierające) to będzie ciemny.
Usuń