Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje go jedną ręką, a drugą zawzięcie miesza ciasto. Musi mieć przecież jednolitą konsystencję. Dlatego też wyciąganie miksera do zrobienia racuchów wydaje mi bezsensownym utrudnianiem sobie życia.
Wszyscy uwielbiamy gorące racuchy suto oprószone cukrem pudrem. Nie przeszkadza nam, że ten cukier szybko zamienia się w twardą skorupę. Pierwsze placki zawsze jemy bardzo gorące. Kolejnym pozwalamy nieco ostygnąć. I zdecydowanie najlepiej smakują placki jedzone rękami, bez widelczyków, nożyków, łyżeczek. W końcu oblizywanie słodkich paluchów to część rytuału.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 40 minut
Czas oczekiwania: 40 minut
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
olej do smażenia
cukier puder
1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
olej do smażenia
cukier puder
Do rondelka lub miski wkładamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodajemy mąkę, jajka i energicznie mieszamy składniki placków, aż otrzymamy jednolitą masę. Gotową masę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Racuchy będą puszyste, jeśli damy im porządnie urosnąć. Dlatego przez te 30 minut nie zaglądajmy do miski niecierpliwie.
Przygotowujemy szklankę z ciepłą wodą.
Na patelnię wlewamy olej do wysokości ok. 1 cm (to ważne, żeby oleju było sporo). Porządnie go rozgrzewamy. Sprawdzić można to w prosty sposób: niewielką ilość ciasta wrzucamy na olej - jeśli od razu zaczyna skwierczeć, możemy rozpocząć smażenie. Ogień pod patelnią zmniejszamy. Łyżkę moczymy w ciepłej wodzie, nabieramy nią ciasto na placki i wkładamy na patelnię. Moczenie łyżki sprawi, że ciasto łatwiej będzie od niej odchodziło i szybciej zapełnimy plackami całą patelnię. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Najlepiej jest smażyć placki na rozgrzanym oleju na małym ogniu - dzięki temu zezłocą się a jednocześnie dobrze usmażą w środku. Zbyt duży ogień sprawi, że placki szybko się zarumienią, ale pozostaną surowe w środku.
Usmażone placki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Chwilę czekamy i oprószamy cukrem. Przed smażeniem kolejnej porcji placków sprawdzamy czy nie ubyło nam oleju. W razie potrzeby, uzupełniamy olej, rozgrzewamy go i sprawdzamy, czy ma odpowiednią temperaturę.
Racuchy świetnie smakują też z powidłami, kremem czekoladowym, masłem orzechowym.
Co zrobić, żeby racuchy nie były tłuste?
Po pierwsze, racuchy trzeba wkładać na dobrze rozgrzany olej. Olej wlewamy na patelnię, dobrze go rozgrzewamy i sprawdzamy jego temperaturę.
Po drugie, racuchy smażymy na małym lub średnim ogniu i przewracamy tylko raz.
Po trzecie, po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Jakie one grubiutkie i rumiane! Muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSą grubiutkie właśnie dlatego, że miały w czym się smażyć. To prawda, były cudownie miękkie i słodkie.
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńpyszne. Idealne na weekend. Pozdrowienia, Justyna!
UsuńCudowne te placuszki! :)
OdpowiedzUsuńA zdjęci świetne! *.*
dzięki :))
UsuńAbsolutnie uuuuwielbiam:)
OdpowiedzUsuńmy teeeeeż!!!!!
Usuńuwielbiam racuchy, najbardziej z konfiturą wiśniową :) mniam
OdpowiedzUsuńDrożdżowych racuchów jeszcze nigdy nie robiłam, ale wyglądają tak apetycznie, że koniecznie wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńIle ich wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńdużo. Około 20-30 placków.
UsuńCiasto nie urosło :( wywalić czy smażyć?
OdpowiedzUsuńDrożdże pewnie były niedobre. Nie ma innej opcji. Tzn. jest, ale zakładam, że raczej nie w tym przypadku - drożdże dotknięte palcem (w fazie mieszania i pierwszej fermentacji) umierają. Przetestowaliśmy to na dzieciach kilka razy. Za każdym razem, kiedy one mieszają cukier, drożdże i mleko(wodę), próbują wsadzić do środka palec i drożdże odmawiają współpracy. Ja bym robiła od początku, bo mogą nie pachnieć zbyt ładnie.
Usuńa mąka do rozczynu to nie?
OdpowiedzUsuńnie, bez mąki
UsuńPycha :-) Robiłem, polecam!
OdpowiedzUsuńdziękujemy! Smacznego i przepis koniecznie trzeba powtórzyć!
Usuńplacki bardzo dobre ja jeszcze dodałam pokrojone jabłka
OdpowiedzUsuńz jabłkami są idealnie jesienne!
Usuń
OdpowiedzUsuńCiasto musialam przytrzymac do wyrośnięcia troche dłużej i wyszlo mi bardzo rzadkie. Ale pierwsze juz usmazone i zjedzone. Pyszne sa.
No i smaze jak babcia. W garnku na bardzo głębokim tluszczu
Ciasto jest dość rzadkie, ale dzięki temu racuchy są niesamowicie miękkie. Smacznego! :)) cieszę się, że smakują!
UsuńU nas dzisiaj były na kolację. ...najpyszniejsze na świecie. ..puszyste,chrupiące. ..przepis w zeszycie już nie chcemy innego...
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo się cieszymy!!!!
UsuńWłaśnie zrobiłam. Są przepyszne. No po prostu REWELACJA. !!!!!
OdpowiedzUsuńcieszymy się ogromnie!
UsuńZrobilam i uwazam ze sa po prostu GENIALNE!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i proste racuchy!! Polecam przepis:-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszymy i zachęcamy do próbowania innych przepisów. Dobrego Nowego Roku!
UsuńMiło mi czytać takie poclebstwa - robię jutro ... :):):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Życzę Wszelkiego Dobra w NOWYM ROKU !!!
Wspaniałego roku! :) i smacznych racuchów!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńA ja jak zwykle coś skopalam bo ciasto wyszło jak bryła.
OdpowiedzUsuńMoże za gorące mleko albo za dużo mąki? To jedyny problem. Jeśli się da mniej mąki, a zaleje ją gorącym mlekiem, to powstaje ogrom glutenu, ciasto robi się twarde i łatwiej z niego robić pierogi niż placki. Jesli następnym razem robiąc racuchy zobaczysz bryłę, dodaj mleka. Dodawaj tyle, żeby miało konsystencję śmietany/gęstego jogurtu naturalnego. I już! Powodzenia!!
Usuńczy mieszmy łyżką czy mikserem
OdpowiedzUsuńmieszamy łyżką!
UsuńPrzepyszne,mój ulubiony przepis ☺ Polecam wszystkim ��
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszymy <3
UsuńPyszne racuchy,smak dzieciństwa. Właśnie zjadłam na drugie śniadanie z moim maluchem,a reszta będzie ma podwieczorek. Ja trochę zmodyfikowalam przepis i dałam minimalnie tłuszczu i wyszły pyszne
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne, urosły duże i rumiane pomimo ze zamiast mleka dodałam słodkiej śmietanki i wody..
OdpowiedzUsuńSmacznego! Bardzo się cieszymy :)) racuchy mają jednak moc! <3
Usuń