środa, 12 listopada 2014

Racuchy drożdżowe

Racuchy vel placki drożdżowe mają specjalne miejsce wśród placków. W moim rodzinnym domu jest nawet specjalny aluminiowy garnuszek z bardzo pogiętym dnem, który służy wyłącznie do wyrabiania ciasta na racuchy (i czasem do ciasta naleśnikowego). Moja mama zawsze opiera ten garnuszek o swoje biodro, obejmuje go jedną ręką, a drugą zawzięcie miesza ciasto. Musi mieć przecież jednolitą konsystencję. Dlatego też wyciąganie miksera do zrobienia racuchów wydaje mi bezsensownym utrudnianiem sobie życia. 
Wszyscy uwielbiamy gorące racuchy suto oprószone cukrem pudrem. Nie przeszkadza nam, że ten cukier szybko zamienia się w twardą skorupę. Pierwsze placki zawsze jemy bardzo gorące. Kolejnym pozwalamy nieco ostygnąć. I zdecydowanie najlepiej smakują placki jedzone rękami, bez widelczyków, nożyków, łyżeczek. W końcu oblizywanie słodkich paluchów to część rytuału. 


Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 40 minut

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
50 g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
olej do smażenia
cukier puder


Do rondelka lub miski wkładamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodajemy mąkę, jajka i energicznie mieszamy składniki placków, aż otrzymamy jednolitą masę. Gotową masę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Racuchy będą puszyste, jeśli damy im porządnie urosnąć. Dlatego przez te 30 minut nie zaglądajmy do miski niecierpliwie.
Przygotowujemy szklankę z ciepłą wodą. 
Na patelnię wlewamy olej do wysokości ok. 1 cm (to ważne, żeby oleju było sporo). Porządnie go rozgrzewamy. Sprawdzić można to w prosty sposób: niewielką ilość ciasta wrzucamy na olej - jeśli od razu zaczyna skwierczeć, możemy rozpocząć smażenie. Ogień pod patelnią zmniejszamy. Łyżkę moczymy w ciepłej wodzie, nabieramy nią ciasto na placki i wkładamy na patelnię. Moczenie łyżki sprawi, że ciasto łatwiej będzie od niej odchodziło i szybciej zapełnimy plackami całą patelnię. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Najlepiej jest smażyć placki na rozgrzanym oleju na małym ogniu - dzięki temu zezłocą się a jednocześnie dobrze usmażą w środku. Zbyt duży ogień sprawi, że placki szybko się zarumienią, ale pozostaną surowe w środku.
Usmażone placki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Chwilę czekamy i oprószamy cukrem. Przed smażeniem kolejnej porcji placków sprawdzamy czy nie ubyło nam oleju. W razie potrzeby, uzupełniamy olej, rozgrzewamy go i sprawdzamy, czy ma odpowiednią temperaturę.
Racuchy świetnie smakują też z powidłami, kremem czekoladowym, masłem orzechowym. 

Co zrobić, żeby racuchy nie były tłuste?
Po pierwsze, racuchy trzeba wkładać na dobrze rozgrzany olej. Olej wlewamy na patelnię, dobrze go rozgrzewamy i sprawdzamy jego temperaturę.
Po drugie, racuchy smażymy na małym lub średnim ogniu i przewracamy tylko raz.
Po trzecie, po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.



41 komentarzy:

  1. Jakie one grubiutkie i rumiane! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są grubiutkie właśnie dlatego, że miały w czym się smażyć. To prawda, były cudownie miękkie i słodkie.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. pyszne. Idealne na weekend. Pozdrowienia, Justyna!

      Usuń
  3. Cudowne te placuszki! :)
    A zdjęci świetne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam racuchy, najbardziej z konfiturą wiśniową :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowych racuchów jeszcze nigdy nie robiłam, ale wyglądają tak apetycznie, że koniecznie wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy4/23/2015

    Ile ich wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto nie urosło :( wywalić czy smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże pewnie były niedobre. Nie ma innej opcji. Tzn. jest, ale zakładam, że raczej nie w tym przypadku - drożdże dotknięte palcem (w fazie mieszania i pierwszej fermentacji) umierają. Przetestowaliśmy to na dzieciach kilka razy. Za każdym razem, kiedy one mieszają cukier, drożdże i mleko(wodę), próbują wsadzić do środka palec i drożdże odmawiają współpracy. Ja bym robiła od początku, bo mogą nie pachnieć zbyt ładnie.

      Usuń
  8. Anonimowy6/23/2015

    a mąka do rozczynu to nie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy7/19/2015

    Pycha :-) Robiłem, polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy! Smacznego i przepis koniecznie trzeba powtórzyć!

      Usuń
  10. Anonimowy9/22/2015

    placki bardzo dobre ja jeszcze dodałam pokrojone jabłka

    OdpowiedzUsuń

  11. Ciasto musialam przytrzymac do wyrośnięcia troche dłużej i wyszlo mi bardzo rzadkie. Ale pierwsze juz usmazone i zjedzone. Pyszne sa.

    No i smaze jak babcia. W garnku na bardzo głębokim tluszczu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość rzadkie, ale dzięki temu racuchy są niesamowicie miękkie. Smacznego! :)) cieszę się, że smakują!

      Usuń
  12. Anonimowy10/07/2015

    U nas dzisiaj były na kolację. ...najpyszniejsze na świecie. ..puszyste,chrupiące. ..przepis w zeszycie już nie chcemy innego...

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam. Są przepyszne. No po prostu REWELACJA. !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobilam i uwazam ze sa po prostu GENIALNE!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smaczne i proste racuchy!! Polecam przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszymy i zachęcamy do próbowania innych przepisów. Dobrego Nowego Roku!

      Usuń
  16. Anonimowy1/04/2016

    Miło mi czytać takie poclebstwa - robię jutro ... :):):)

    Pozdrawiam i Życzę Wszelkiego Dobra w NOWYM ROKU !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniałego roku! :) i smacznych racuchów!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  17. Anonimowy1/06/2016

    A ja jak zwykle coś skopalam bo ciasto wyszło jak bryła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za gorące mleko albo za dużo mąki? To jedyny problem. Jeśli się da mniej mąki, a zaleje ją gorącym mlekiem, to powstaje ogrom glutenu, ciasto robi się twarde i łatwiej z niego robić pierogi niż placki. Jesli następnym razem robiąc racuchy zobaczysz bryłę, dodaj mleka. Dodawaj tyle, żeby miało konsystencję śmietany/gęstego jogurtu naturalnego. I już! Powodzenia!!

      Usuń
  18. Anonimowy1/24/2016

    czy mieszmy łyżką czy mikserem

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy2/25/2016

    Przepyszne,mój ulubiony przepis ☺ Polecam wszystkim ��

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne racuchy,smak dzieciństwa. Właśnie zjadłam na drugie śniadanie z moim maluchem,a reszta będzie ma podwieczorek. Ja trochę zmodyfikowalam przepis i dałam minimalnie tłuszczu i wyszły pyszne

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyszły pyszne, urosły duże i rumiane pomimo ze zamiast mleka dodałam słodkiej śmietanki i wody..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! Bardzo się cieszymy :)) racuchy mają jednak moc! <3

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A