wtorek, 23 grudnia 2014

Szybki piernik last minute

Kiedy na liście świątecznych wypieków zostaje piernik, a na fantastyczny piernik staropolski jest zdecydowanie za późno, koniecznie należy zrobić piernik "last minute". Przyprawa korzenna, miód i powidła śliwkowe, które dodaje się do ciasta sprawiają, że ciasto smakuje naprawdę świątecznie. Długo też zachowuje świeżość, więc można się nim spokojnie cieszyć przez całe Święta. Chociaż nie, nie można się nim cieszyć przez całe Święta, bo naprawdę szybko znika. Najważniejsze, że nikt nawet nie będzie podejrzewał, że zrobienie go zajmuje 10 minut.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Składniki:
2 1/2 szklanki mąki 
1 czubata łyżka domowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki przyprawy z woreczka
1 łyżeczka sody 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1/2 szklanki miodu
2 łyżki kakao
3/4 szklanki powideł śliwkowych 
1 szklanka cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do rondelka wkładamy posiekane w kostkę masło, miód, kakao i powidła śliwkowe. Ciągle mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się masło. Studzimy. 
W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Mikserem na wysokich obrotach ubijamy jajka z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem do pieczenia i ostudzoną zawartość rondelka. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wkładamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut, następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek wychodzi suchy, wyciągamy piernik. Studzimy.
Przed podaniem piernik możemy oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Lubię takie szybkie ciasta, a dodatek powidła to naprawdę świetny pomysł, by zachować świeżość piernika ;)

    P.S. Cóż to za urocza foremka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A