czwartek, 17 września 2015

Miód wcale nie jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

Miód kojarzy nam się z naturą, lasem, bartnikami, dobrem i szlachetną, ciężką pracą pszczół i pszczelarzy. Syrop glukozowo-fruktozowy kojarzy nam się z laboratorium, chemią, przemysłem i oszczędnościami. 
Czy rzeczywiście nasz organizm uważa, że miód jest fantastyczny, a syrop niekoniecznie?

zdjęcie: Wikipedia 

Kilka dni temu Washington Post opublikował artykuł w którym przedstawione są wyniki badań nad  wpływem miodu, cukru trzcinowego i syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka. USDA przebadało 55 osób - każda z nich przez dwa tygodnie codziennie dostawała porcję miodu, syropu i cukru. Po każdej porcji "cukrów" przeprowadzano badania krwi - mierzono poziom glukozy, cholesterolu, wagę ciała. Okazało się, że nasze organizmy reagują podobnie na każdy rodzaj cukru, niezależnie czy jest to naturalny miód czy sztucznie wytwarzany syrop glukozowo-fruktozowy. Naukowy tłumaczą, że są to podobne substancje pod względem chemicznym. 

Teraz pewnie większość z Was zada sobie bardzo ważne pytanie: kto zapłacił za te badania? Okazuje się, że badania finansowali nie tylko producenci syropów, brązowego cukru albo także National Honey Board (czyli amerykańskie stowarzyszenie producentów miodu). Ci ostatni zainwestowali w badania pewnie dlatego, że byli przekonani co do wyższości miodu nad innymi substancjami słodzącymi.

Badanie miało sprawdzić czy rzeczywiście cukrzyca i choroby serca są wyraźnie częściej wywoływane przez nadmierne spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego. Okazuje się, że nie. "Cukier to cukier", zwykł mawiać mój znajomy cukrzyk, kiedy proponowałam mu syrop z agawy zamiast białego cukru. Okazuje się, że miał rację.

Badanie nie miało na celu opisania cudownych właściwości miodu, tylko sprawdzenie związku  między spożywaniem różnych cukrów a otyłością czy cukrzycą.

Abstrakt dotyczący badania dostępny jest TUTAJ.

4 komentarze:

  1. A to ciekawe... Fajny wpis, interesujący. Warto by go rozwinąć, ogólnie opisać działanie cukru, syropu i miodu na organizm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o więcej szczegółów. Pierwszy raz spotykam się z takim podejściem.

    Pozdrawiam,
    Michał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę kliknąć w przekierowanie pod słowem 'abstrakt'. Są tam szczegóły badania.

      Usuń
  3. Cukier to cukier, wiadomo nie mozna pochłaniać miodu litrami, ale za to miód posiada wiele witamin i minerałów, a syrop glukozowo-fruktozowy niestety nie. odsyłam do następującego artykulu, tutaj co nieco też iedzy na temat miodu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/miod-dla-zdrowia-i-urody

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A