Chałwa, biała czekolada, śmietanka. Agata Wojda opanowała ten deser do perfekcji (tutaj przepis oryginalny). Na własne oczy widziałam kobiety na "wiecznej diecie", które nie potrafiły mu się oprzeć i nakładały go łyżeczką z miną "ojej, tylko troszeczkę". Jeśli zrobicie wszystko zgodnie ze wskazówkami, wyjdzie Wam niesamowicie puszysty i słodki mus chałwowy. Świetnie smakuje z granatem, truskawkami i malinami. Dobrze sprawdza się jako dodatek do pieczonych jabłek. Najlepiej jednak smakuje jedzony łyżeczką z miski w środku nocy. Na takie przyjemności pozwalamy sobie tylko po wizycie gości i czujemy, że to taki przywilej gospodarza. Kiedy zamkną się drzwi naszego domu, a ostatni talerzyk wyląduje na suszarce, siadamy sobie na kanapie w piżamach, włączamy Saturday Night Live i opychamy się resztkami musu. Z podanych składników wychodzi go naprawdę sporo. Obrazowo: z podanych składników wyjdzie 8 porcji deseru dla łasuchów, czyli 16 standardowych porcji.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Składniki:
600 ml śmietany kremówki
250g białej czekolady
100 g chałwy waniliowej
1 granat lub 200 g truskawek
500 ml śmietany schładzamy w lodówce. Czekoladę łamiemy na kawałki, chałwę drobno siekamy. 100 ml śmietanki nalewamy do metalowej miski i wrzucamy połamaną czekoladę. Ustawiamy na garnku z gotująca się wodą tak, aby nie dotykała płynu i mieszając, rozpuszczamy. Dodajemy posiekaną chałwę i dokładnie mieszamy. Chałwa powinna dobrze połączyć się z czekoladą. Odstawiamy na godzinę, aby dokładnie ostygło. Teraz ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy po 1 łyżce masy chałwowo-czekoladowej i mieszamy najdelikatniej jak umiemy. My śmietankę ubijaliśmy w mikserze planetarnym. Kiedy śmietana była już prawie ubita nie wyłączając miksera i nie zmniejszając obrotów dodawaliśmy po 1 łyżce masy czekoladowo-chałwowej. Mus wstawiamy do lodówki na pół godziny i serwujemy z owocami.
Wygląda bosko, smakuje zresztą też. Tylko dlaczego ma tyle kalorii...:(
OdpowiedzUsuńbo wszystko co dobre i kuszące ma dużo kalorii. Tłuszcz przenosi smak. Ma dużo kalorii. Dzięki niemu wszystko jest lepsze. Nic na to nie poradzimy ;)
UsuńCzasami można sobie pozwolić ;)
OdpowiedzUsuńjasne :) mówimy tak sobie co wieczór ;)
Usuńspróbuj przekonać się czy jest tak samo dobre jak wygląda. Będziesz wierną fanką, obiecujemy!
OdpowiedzUsuńWasz krem, jako chałwożercy, już wypróbowaliśmy i dziś - na ostatki - jest najlepszym rozwiązaniem!
OdpowiedzUsuńwspaniale! Superowo:)
UsuńA można by np. Zamiast śmietanki to mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńmleko kokosowe się nie ubije. może śmietanka kokosowa?
Usuń