wtorek, 18 marca 2014

Mus chałwowy z granatem

Chałwa, biała czekolada, śmietanka. Agata Wojda opanowała ten deser do perfekcji (tutaj przepis oryginalny). Na własne oczy widziałam kobiety na "wiecznej diecie", które nie potrafiły mu się oprzeć i nakładały go łyżeczką z miną "ojej, tylko troszeczkę". Jeśli zrobicie wszystko zgodnie ze wskazówkami, wyjdzie Wam niesamowicie puszysty i słodki mus chałwowy. Świetnie smakuje z granatem, truskawkami i malinami. Dobrze sprawdza się jako dodatek do pieczonych jabłek. Najlepiej jednak smakuje jedzony łyżeczką z miski w środku nocy. Na takie przyjemności pozwalamy sobie tylko po wizycie gości i czujemy, że to taki przywilej gospodarza. Kiedy zamkną się drzwi naszego domu, a ostatni talerzyk wyląduje na suszarce, siadamy sobie na kanapie w piżamach, włączamy Saturday Night Live i opychamy się resztkami musu. Z podanych składników wychodzi go naprawdę sporo. Obrazowo: z podanych składników wyjdzie 8 porcji deseru dla łasuchów, czyli 16 standardowych porcji. 


Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 minut

Składniki:
600 ml śmietany kremówki
250g białej czekolady
100 g chałwy waniliowej 
1 granat lub 200 g truskawek


500 ml śmietany schładzamy w lodówce. Czekoladę łamiemy na kawałki, chałwę drobno siekamy. 100 ml śmietanki nalewamy do metalowej miski i wrzucamy połamaną czekoladę. Ustawiamy na garnku z gotująca się wodą tak, aby nie dotykała płynu i mieszając, rozpuszczamy. Dodajemy posiekaną chałwę i dokładnie mieszamy. Chałwa powinna dobrze połączyć się z czekoladą. Odstawiamy na godzinę, aby dokładnie ostygło. Teraz ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy po 1 łyżce masy chałwowo-czekoladowej i mieszamy najdelikatniej jak umiemy. My śmietankę ubijaliśmy w mikserze planetarnym. Kiedy śmietana była już prawie ubita nie wyłączając miksera i nie zmniejszając obrotów dodawaliśmy po 1 łyżce masy czekoladowo-chałwowej. Mus wstawiamy do lodówki na pół godziny i serwujemy z owocami. 


9 komentarzy:

  1. Wygląda bosko, smakuje zresztą też. Tylko dlaczego ma tyle kalorii...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo wszystko co dobre i kuszące ma dużo kalorii. Tłuszcz przenosi smak. Ma dużo kalorii. Dzięki niemu wszystko jest lepsze. Nic na to nie poradzimy ;)

      Usuń
  2. Czasami można sobie pozwolić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuj przekonać się czy jest tak samo dobre jak wygląda. Będziesz wierną fanką, obiecujemy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy2/17/2015

    Wasz krem, jako chałwożercy, już wypróbowaliśmy i dziś - na ostatki - jest najlepszym rozwiązaniem!

    OdpowiedzUsuń
  5. A można by np. Zamiast śmietanki to mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko kokosowe się nie ubije. może śmietanka kokosowa?

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A