Somersby od teraz to nie tylko cydr jabłkowy, ale też napój piwny jeżynowy. Z tej okazji odrobinę nowego jeżynowego Somersby wlaliśmy do amerykańskich pancakes, które zyskały delikatny owocowy aromat. Dzięki temu placki były puszyste jak nigdy. Wystarczyło je oprószyć cukrem pudrem i śniadanie gotowe.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki Somersby Blackberry
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki Somersby Blackberry
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy dwie miseczki. W pierwszej mieszamy wszystkie składniki sypkie. W drugiej miseczce rozbijamy jajko, dodajemy maślankę, Somersby, olej i mieszamy dokładnie. Łączymy zawartość obu miseczek. Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładamy ciasto formując placki o średnicy około 5 cm. Smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Podajemy z cukrem pudrem.
Lubie placuszki :D
OdpowiedzUsuńmy też! spróbuj dodać do nich piwa albo piwa smakowego - naprawdę dodaje im to smaku i puszystości:)
UsuńKurcze, te Somersby jakieś limitowane. Nigdzie nie mogę znaleźć u siebie w mieście. Podajcie jakiś konkretny sklep...
OdpowiedzUsuńnie będzie limitowany. Po prostu, dopiero wchodzi na rynek :)
UsuńSomersby jest spoko! Bardzo lubie strzelić go w gorący dzień. Aczkolwiek po 3 z rzędu robi się lekko nudny :)
OdpowiedzUsuń