środa, 11 czerwca 2014

Chłodnik melonowo-ogórkowy z szynką parmeńską

Czy Polacy jedzą zupę codziennie? - pytają mnie o to Ci z którymi wychodzę na wycieczkę kulinarną po Warszawie (i tak, płacą mi za to, że z kimś jem i opowiadam mu o polskiej kuchni - praca marzeń!). Nie wiem czy wszyscy Polacy jedzą zupę codziennie, ale w moim rodzinnym domu zupy zabraknąć nie mogło i mama gotowała ją zawsze. Zawsze. Nawet, kiedy z nieba lał się skwar i łyżka ciepłej zupy była chyba ostatnią rzeczą o której marzyłam. W każdym razie, zupa była świętością.
Jak sobie przeglądam menu restauracji, magazyny kulinarne i blogi to dochodzę do wniosku, że zupa w polskim domu to naprawdę rzecz święta! Latem na stołach panoszą się chłodniki i zupy owocowe. Te ostatnie dzielą Polaków na tych, którzy się je uwielbiają i tych, którzy chętnie zjedzą makaron i popiją kompotem, ale łączyć tych dwóch nie chcą. Wracając do moich obcokrajowców - większość z nich wzdryga się na myśl o wymieszaniu kompotu z makaronem i śmietaną. Za każdym razem wprawia mnie to w zdumienie, bo zupę truskawkową uwielbiam!
Dzisiaj jednak mamy tutaj chłodnik z melona i ogórka w towarzystwie chipsów z szynki parmeńskiej.   Tak naprawdę chłodnik miał być zwykłym koktajlem, ale jakoś sypnęłam za dużo chilli i nie było odwrotu - musiał stać się chłodnikiem. Stąd te chipsy z szynki parmeńskiej. Swoją drogą, niezłe połączenie. 


Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4-6

Składniki:
600 g melona galia (dojrzałego) 
300 g świeżego ogórka
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka chili
2 plastry szynki parmeńskiej (lub szwarzwaldzkiej)
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Melona i ogórka schładzamy w lodówce. Wyciągamy z lodówki, obieramy, kroimy w drobną kostkę i blendujemy na jednolitą masę dodając sok z limonki i chilli. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania szynki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy plastry szynki i podsmażamy z dwóch stron, aż będzie chrupiąca - około 2 minut. Zdejmujemy z patelni, delikatnie studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki. Chłodnik wlewamy do szklanek (u nas literatki) i podajemy z czipsami z szynki. 

4 komentarze:

  1. świetny pomysł na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! może spróbuj go zrobić - w końcu to 5 minut pracy ;)

      Usuń
  2. Rewelacyjny pomysł. Zrobiłam i smakuje naprawdę dobrze. Uwielbiam takie letnie, świeże przystaweczki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A