czwartek, 26 lutego 2015

Schab bez soli na duszonej rukoli z fenkułem i figami

Czy mięso można przygotować bez dodatku soli? Absolutnie można i będzie ono wspaniałe! Jakiś czas temu pisaliśmy o marynowaniu mięsa bez użycia soli, dzisiaj pokazujemy w jaki prosty sposób można wykorzystać sól naturalnie występującą w … twardym serze. Dodatek litewskiego sera Dziugas sprawia, że mięso nabiera zupełnie innego smaku, ale staje się też delikatnie chrupiące. Figi i rukola to wspaniali towarzysze schabu – podkreślają jego smak, ale świetnie też smakują bez mięsa. Jeśli szukacie pomysłów na niebanalne dodatki do dań, to to połączenie fig, rukoli i fenkułu z pewnością zachwyca. 
Wpis powstał we współpracy z Cisowianką w ramach akcji "Gotujmy zdrowo - mniej soli". 



Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na 4 porcje:
500 g schabu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki startego sera Dziugas
12 fig
50 g rukoli
1 fenkuł
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki wody
ew. bagietka


1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Schab oprószamy oregano i smażymy na oleju po 3 minuty na każdej ze stron. 
3. Usmażone mięso kładziemy na blaszkę do pieczenia, oprószamy serem Dziugas i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Pieczemy, aż ser się zezłoci.
4. Figi kroimy w ćwiartki. Fenkuł kroimy w cienkie paski. 
5. Na patelnię na której smażyliśmy schab wlewamy sok z cytryny i 3 łyżki wody, wrzucamy pokrojony fenkuł i figi. Ciągle mieszając smażymy 2 minuty, dodajemy rukolę, smażymy 30 sekund. Patelnię zdejmujemy z ognia mieszamy. 
6. Schab wyciągamy z piekarnika. Podajemy z rukolą i bagietką.


1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A