środa, 11 lutego 2015

Subiektywny ranking białostockich pączków

Razem z Twardym Szparagiem postanowiliśmy zacząć Tłusty Czwartek w środę. Intensywnie próbowaliśmy pączki, które sprzedają różne białostockie cukiernie w poszukiwaniu tych najlepszych. Kupowaliśmy, jedliśmy i zapisywaliśmy nasze wrażenia. Pomyśleliśmy, że może pomożemy Wam w ten sposób lepiej wybrać źródło zaopatrzenia na zbliżające się pączkoobżarstwo.
Pączki przedstawiamy w kolejności od najlepszych do najsłabszych, naszym zdaniem.

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Magda Gendźwiłł (@crustanddust)





Przedstawiamy ranking i skrótowy opis naszych wrażeń zwracając uwagę na to, co w pączkach najważniejsze: ciasto, nadzienie, lukier i... posmak tłuszczu. Pączki też ważyliśmy, żebyście wiedzieli za co płacicie. 
Wiadomo, że każdy pączkożerca ma trochę inny gust, więc nie traktujcie naszego werdyktu jak prawdy objawionej. Nie bójcie się próbować - i podpowiadajcie, gdzie jeszcze warto próbować pączków.




Hortex
cena: 2,30 PLN
waga: 79 g

Bardzo foremny pączek z cieniutką warstwą lukru i dwoma kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo dużo dżemu różanego (wielki plus!). Ciasto świetnie wyrobione, nieco gliniaste. Pączek jest mało słodki i nie zostawia tłuszczowego posmaku. Bardzo smaczny!


Cukiernia Kryszeń
cena: 1,70 PLN
waga: 57 g

Pączek z lukrze z nadzieniem morelowym aromatyzowanym. Ciasto żółte, delikatne, ładnie napowietrzone. Bardzo ładna obwódka. W całości przyjemny.


Cukiernia Trzaska
cena: 1,20 PLN
waga: 101 g

Pączek z grubą warstwą twardej pomady, w miarę równy i okrągły. Nadziany nieco kwaskowatą przyjemną marmoladą wiśniową. Fascynujące ciasto - bardzo zwarte i nierówno wyrośnięte. Mocno wysmażony, ale ogólnie bardzo spójny i dobry smak. Po kilku sekundach, niestety, czuć tłuszcz.


Cukiernia Roman Dmowski 
cena: 1,20 PLN
waga: 63 g

Spód pączka bardzo nierówny, delikatnie przypalony. Pączek pokryty lukrem i skórką pomarańczową (plus za skórkę, bo robiona jest w cukierni), nadziewany od spodu nieco perfumowanym dżemem. Pączek jest mięsisty, ma zwarte ciasto. Bardzo porządny.


Łukaszówka
cena: 2,50 PLN
waga: 112 g

Pączek o kulkowatym kształcie, sowicie otoczony cukrem pudrem, który nie nasiąknął tłuszczem. Gliniaste, zwarte ciasto z wyrażnym posmakiem spirytusu i tłuszczu. Marmolada wieloowocowa w ilości zacnej. Bardzo babciny wygląd i smak.


Cukiernia Dominika
cena: 1,50 PLN
waga: 81 g

Płaski, ale bardzo równy pączek pokryty bardzo cienką warstwą lukru, który wsiąkł w ciasto. Marmolada różana nałożona hojnie po smażeniu. Pączek jest nieco sztywny i twardy. Zostawia lekki posmak tłuszczu.


Cukiernia Kinga
cena: 1,10 PLN
waga: 81 g

Pączek duży, wyrośnięty z lukrem i skórką pomarańczową. Bardzo mało konfitury truskawkowej z wyczuwalnym posmakiem aromatu róży, która była wstrzyknięta po smażeniu. Ciasto zwarte, nieco twarde i sztywne. Posmak frytek ze znanej sieci.
W cukierni jest 10 rodzajów pączków.


Słodka Dama
cena: 1,10 PLN
waga: 76 g

Pączek nieco niekształtny z małym wgłębieniem, pokryty lukrem i ozdobiony 4 kawałkami skórki pomarańczowej. Nadziany konfiturą truskawkową. Smakuje identycznie jak w Cukierni Kinga. To jest cukiernia Kinga! Nie badamy dalej.


Cukiernia Okruszek
cena: 0,90 PLN
waga: 80 g

Pączek foremny pokryty pomadą i dużą ilością skórki pomarańczowej. Hojnie nadziewany z boku dżemem truskawkowym. Ciasto mocno napowietrzone, nierówne bąbelki powietrza w środku, nieco słone. Zostawia posmak tłuszczu.


Pączek domowy PSS Społem
cena: 2,39 PLN
waga: 101 g

Pączek w babcinym stylu, oprószony cukrem pudrem i nadziewany przed pieczeniem marmoladą wieloowocową. Dżemu bardzo mało. Ciasto mocno drożdżowe i gliniaste, trochę przypomina chałkę. Zostawia silny posmak tłuszczu.


Cukiernia Auchan
cena: 0,48 PLN
waga: 72 g

Niekształtny pączek mięciutki jak chmurka, oprószony cukrem pudrem.Konfitura truskawkowa smakuje landrynkami, ale jest jej naprawdę dużo. Z pączka można spokojnie zrobić małą kuleczkę - ciasto tak podatne na formowanie. Smakuje nieco frytkami ze znanej sieci. Trzyma poziom, zawsze smakuje tak samo. 

9 komentarzy:

  1. Jakiś lekki ten od RD;] W moim osobistym rankingu pączki z Łukaszówki są przereklamowane i niestety drogie.
    My jutro smażymy własne;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy2/11/2015

    Ponoć w Bellavita na Rynku Kościuszki są dobre z tego co słyszałam (są z wiśniami, żurawiną i makiem), nie miałam okazji próbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale oni nie mają pączków w stałej ofercie, a nam bardzo zależało na prezentcji tych pączków, które w cukierniach są codziennie. Jednak BellaVita czy Baristacja nie kojarzą się z pączkami i mało kto uznaje to za pierwsze "pączkowe" miejsce w mieście.

      Usuń
  3. Anonimowy2/11/2015

    Polecam pączki z Baristacji... I nie tylko pączki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedzieliśmy o pączkach z Baristacji, ale staraliśmy się testować tylko te pączki, które robią cukiernie. Na co dzień. Baristacja to świetne drożdżówki i najlepszy chemex! Zresztą, można to zobaczyć na naszym facebooku. Tylko mój serdeczny przyjaciel nie za bardzo lubi fetę z baristacjowej sałatki, ale to już taki nasz wewnętrzny temat do żartów :) Na pączki dziś przyjedziemy chętnie!

      Usuń
  4. Anonimowy2/12/2015

    Nadużywacie Państwo słowa "przyjemny", w wielorakich formach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pojawiło się 3 razy w opisie trzech pierwszych, naszym zdaniem, najlepszych pączków :) zmieniłam na smaczne, chociaż słowa w przypadku pączków nie są najważniejsze. Najważniejszy jest smak!

      Usuń
  5. Świetny post!
    www.amelieatelier.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A