środa, 14 lipca 2010

Quiche z pomidorami i serem kozim

Na co dzień nie kupujemy sera koziego. Pierwszy raz spróbowaliśmy go w Hiszpanii - był dojrzały, twardy, intensywny w smaku, idealny do wina. Kolejny przyjechał do nas z Portugalii - był mniej dojrzały, zawierał odrobinę mleka krowiego, co nadawało mu delikatności. Ten dzisiejszy ser nie przypomina żadnego z powyższych. Przyjechał do nas z Czarnogóry, gdzie został kupiony u starszej pani hodującej kozy. Jest wyjątkowo miękki, delikatny, nieobarczony intensywnymi zapachami. Takiego sera nie jedliśmy nigdy. Takie kulinarne prezenty moglibyśmy dostawać codziennie.
Poza tym przy okazji jedzenia quiche'a w tych upalnych warunkach zrozumieliśmy, dlaczego w krajach śródziemnomorskich zasadniczy posiłek je się wieczorem. Zgłodnieliśmy dopiero wieczorem, bo wczesnym popołudniem, w polskiej porze obiadowej, było nam w głowie jedynie jedzenie arbuza...


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10 + 25 minut

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 duża kula sera mozzarella
3 pomidory
15 dkg sera koziego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki tymianku

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem francuskim. Ciasto mocno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Jeśli mamy porcelanowe kulki lub groch, możemy nimi obciążyć dno formy.
Pomidory myjemy, kroimy w niegrube plasterki. Wyjmujemy z piekarnika zapieczone ciasto, smarujemy je cieniutką warstwą musztardy Dijon, na niej układamy cienkie plastry mozzarelli, potem plastry pomidora, które posypujemy rozkruszonym serem kozim. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Wyjmujemy upieczony quiche, zostawiamy na kilka minut żeby stężał i serwujemy.

4 komentarze:

  1. Kocham kozie sery, a takiego ratytasu jak ser prosto od hodowcy jeszcze nie mialam okazji sprobowac. Quiche musialo smakowac wspaniale. Ja tez w porze obiadu siegam raczej po owoce, a dopiero wieczorem jemy z mezem pozny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi fajnie z tym serkiem! z pomidorami musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne połączenie dobrych smaków.
    ukradłabym kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie te smaki połączyliście. w sam raz na wieczorną kolację w upalny dzień :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A