niedziela, 11 lipca 2010

Focaccia z oliwkami i szynką parmeńską

Już raz na naszym blogu pojawiła się focaccia. Ta dzisiejsza jest nieco inna - brak mąki żytniej sprawił, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej puszyste. Ma też inny kształt, ponieważ została upieczona w tortownicy. Jeśli jednak wolicie focaccię chrupiącą, to polecamy rozwałkowanie jej na cienki placek i pieczenie w blaszce o wymiarach 20x30. Jeśli chodzi o dodatki, to można na nią położyć posiekany suszony pomidor, oliwki, szynkę parmeńską, kapary - kto, co lubi. W naszej dzisiejszej focaccii znalazły się oliwki zielone i czarne i szynka parmeńska. Podajemy ją z oliwą i dobrym winem. Focaccia jest idealną przekąską na letnie imprezy, jeśli oczywiście nie boimy się włączyć piekarnika...


Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 90 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut

Składniki:
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
150 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy+do podania
15 oliwek zielonych
10 oliwek czarnych
3 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
pieprz

Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 6 łyżek ciepłej wody mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Układamy je w natłuszczonej formie,  smarujemy powierzchnię 1 łyżką oliwy z oliwek, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośniętą focaccię obsypujemy oliwkami, szynką, oprószamy oregano, tymiankiem i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut - ciasto ma być zarumienione. Wyjmujemy, studzimy, kroimy na kawałki i podajemy.

Jedna uwaga: aby zapobiec wysuszaniu oliwek i szynki podczas pieczenia przed ułożeniem na focaccii warto je wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek.

5 komentarzy:

  1. ja się piekarnika włączac nie boję, wcale nie daje tak dużo ciepła jak może się wydawac.
    foccacia jest cudna, bo taka kolorowa. i pewnie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ja też się do niej przymierzam :)
    pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada bardzo smacznie! moze kiedys sprobuje...

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A