Kolejna szybka przekąska z ciasta francuskiego. Jest banalna, czteroskładnikowa, nieźle nadaje się do wina. Musztarda świetnie barwi ciasto i nadaje mu ostrego smaku. Po raz kolejny na blogu pojawia się bekon. Nie jesteśmy miłośnikami tłustego jadła, ale chrupiący boczek jest po prostu pyszny.
Z jednej porcji wychodzi 30 prostokącików.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 plastrów boczku
3 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka tymianku
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy musztardą. Plastry boczku kroimy na 6 równych części (tak, żeby na każdym prostokąciku był kawałek bekonu), układamy w równych odstępach na blaszce. Posypujemy tymiankiem i dopiero teraz kroimy na prostokąty, układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach - ciasto trochę rośnie. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut, Jeśli krajanka wyrosła i się delikatnie zarumieniła, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy (smakuje dobrze na ciepło i na zimno).
z boczkiem musi być super-aromatyczna!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńfajne jedzonko:) szybkie i smaczne:)
OdpowiedzUsuńfajna ta prostota
OdpowiedzUsuńefektowna przy tym
Taak, też robię mały wyjątek dla boczku od anty-tłustej postawy w moim życiu :P
OdpowiedzUsuńKrajanką, jak można się domyślić, zatem bym nie pogardziła!