Pieczone udka kurczaka to pomysł na ciepłą kolację w środku tygodnia. Nie wymagają wielu przygotowań. Wymagają jedynie dobrego planowania - kurczaka trzeba marynować, najlepiej kilka godzin. Wystarczy, że dokładnie wymieszamy wszystkie składniki marynaty, wlejemy do woreczka strunowego lub miski i włożymy do środka kurczaka starając się dobrze zanurzyć go w sosie. Po kilku godzinach kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zezłocenia. Możemy podać go z prostą sałatką warzywną i ryżem.
Co zrobić, żeby kurczak nie był suchy?
Dzięki marynacie kurczak pozostaje soczysty i nie wysycha w pieczeniu. Mięso jest sprężyste, nie rozpada się i ma mnóstwo smaku. Tego kurczaka marynowaliśmy w sosie teriyaki, sosie sojowym i miodzie. Dzięki obecności octu ryżowego w sosie teriyaki, część białka mięsa ścina się już przed pieczeniem. Skracając czas pieczenia sprawiamy, że z kurczaka odparowuje mniej wody, a im więcej w kurczaku naturalnych soków, tym bardziej soczyste mięso.
Zamiast marynaty z nutą orientalną, możemy przygotować prostą marynatę na bazie maślanki. Wystarczy kurczaka włożyć do miski, posypać solą i pieprzem i zalać maślanką. Najważniejsze, by maślanka dobrze przykrywała mięso. Generalnie, 1 litr maślanki wystarczy do zamarynowania średniej wielkości kurczaka.
Jeśli chcemy nadać mięsu więcej smaku możemy do maślanki dodać pokrojoną cytrynę, garść posiekanego koperku i 2 ząbki czosnku. Można też kurczaka obsypać curry. W ten sposób możemy marynować również piersi czy skrzydła.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: min 4 godziny
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Składniki:
8 udek z kurczaka ze skórą
4 łyżki oleju
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki sosu teriyaki
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka miodu
W miseczce mieszamy wszystkie składniki oprócz kurczaka. Kurczaka wkładamy do woreczka strunowego lub miski. Zalewamy marynatą i "masujemy" uda tak, by całe pokryły się marynatą. Zamykamy woreczek/miskę przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Jeśli możemy, warto raz na jakiś czas poruszać woreczkiem tak, by marynata równo pokryła wszystkie kawałki mięsa.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zezłocenia ok. 35-40 minut.
Mam problem z tym, aby kurczak nie był suchy. W mojej ulubionej indyjskiej restauracji w Warszawie, kucharz zawsze przyrządza tak, że kurczak jest sprężysty i nie jest suchy. Z kolei w indyjskiej restauracji w innym mieście kurczak był suchy. W mojej własnej kuchni niestety nie potrafię zapanować nad kurczakiem - no i wychodzi mi raz suchy, a raz nie - zupełnie przypadkowo.
OdpowiedzUsuńindyjska restauracja może robi butter chicken? wtedy takiego kurczaka trzyma się w maślance z garam masala i szeregiem innych przypraw przez min. 4 godziny, a potem smaży. Spróbuj :)
UsuńOglądając zdjęcia, którymi opatrzony jest przepis chciałoby się sięgnąć wgłąb monitora i wyciągnąć jedno;) Z przepisu na pewno skorzystam, bo zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńJest zupełnie inny niż zwykły kurczak z solą, pieprzem i czosnkiem. Spróbuj!
UsuńJeszcze o takiej marynacie nie słyszałem, muszę nadrobić. sos teriyaki, myślisz, że ten kupczy jest wartościowy? Robiłaś sama, masz jakiś przepis?
OdpowiedzUsuńmyślę, że ten kupczy jest zupełnei dobry. Kikkoman naprawdę dobrze smakuje :)
UsuńDzisiaj spróbuję zamiast do piekarnika ,włożę do rondla i uduszę w tej przyprawie zobaczymy co wyjdzie ,też bedzie pyszne i z sosem
OdpowiedzUsuń