sobota, 19 czerwca 2010

Serniczki

Po raz trzeci podjęliśmy próbę zrobienia serniczków. Dla tych, którzy w białostockim Podlasiaku nigdy nie byli - krótkie wyjaśnienie. Podlasiak to bar mleczny, a serniczki to takie smażone kotleciki serowe podawane ze śmietaną z cukrem i musem truskawkowym, w sezonie, a poza sezonem z kawałkami brzoskwini z puszki. Są pyszne i tanie, jak na produkt z baru mlecznego przystało. Nasze serniczki przypominają te białostockie tylko trochę - są bardziej serowe, delikatniejsze, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie smakowały z bitą śmietaną i truskawkami albo z syropem klonowym. Ponowimy próbę otrzymania serniczków takich jak z Podlasiaka, a tym czasem podajemy przepis na nasze placki serowe. Z podanych składników wychodzą średniej wielkości placki dla trzech głodnych osób lub czterech średnio głodnych :)


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
1 kostka twarogu chudego lub półtłustego
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki jogurtu bałkańskiego (opcjonalnie)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
dodatki: bita śmietana, truskawki całe lub mus, syrop klonowy, jogurt owocowy...

W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Dodajemy ser, jajko, ekstrakt waniliowy, jogurt, mleko, zagniatamy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i za pomocą łyżki do zupy kładziemy na nim masę serową. Ponieważ masa jest dość lepiąca, placki trzeba formować na patelni przyciskając ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu, żeby placki się nie przypaliły (cukier w nich zawarty świetnie się pali) przewracając, gdy jedna strona zbrązowieje. Serniczki są delikatne, więc warto je przewracać przy użyciu dwóch łopatek. Gotowe placki zdejmujemy z patelni i podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. haaaa!!! podejmuję wyzwanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/09/2011

    pozdrawiam serdecznie z Białegostoku

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy1/09/2011

    http://kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=6803

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy8/11/2016

      Kilkanaście lat temu jadłam w Podlasiaku te serniczki, rzeczywiście są pyszne. Próbując ustalić przepis dowiedziałam się, że powinno się dodać ugotowane ziemniaki czyli przepis podobny do leniwych pierogów tylko te są smażone.

      Usuń
  4. Anonimowy, pozdrawiamy :) woooow! to do serniczkow daje sie ziemniaki? musimy koniecznie sprobowac tej wersji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A