poniedziałek, 28 czerwca 2010

Pancakes

Tym razem przepis na pancakes - czyli amerykańskie placki, które oryginalnie podaje się z masłem i syropem klonowym w każdym szanującym się barze śniadaniowym. Na naszym blogu pojawił się już jakiś czas temu przepis zmodyfikowany - na czekoladowe pancakes, ale wracamy do klasyki i publikujemy przepis podstawowy. Zwykle jemy pancakes na piątkowe śniadanie. Podchodzimy do nich chyba mniej ortodoksyjnie niż przedstawiciele Narodu Wuja Sama - bo jemy je bez masła, a oprócz syropu klonowego stosujemy również bardziej swojskie dodatki - serek wiejski, dżem wiśniowy albo truskawkowy... Ostatnio posypaliśmy je po prostu cukrem pudrem.



Czas przygotowania: 10-15 minut

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka maślanki
1 jajko
1 łyżka rozpuszczonego masła (albo oleju)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

i dodatki "na wierzch"

Pierwsza uwaga: jeśli nie mamy maślanki, nie trzeba koniecznie biec do sklepu albo rezygnować z przygotowywania tej potrawy. Można do szklanki mleka dodać sok z połowy cytryny, zamieszać i odstawić na 10 minut - maślanka gotowa.
Wróćmy jednak do przepisu. Najpierw mieszamy sypkie składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy maślankę i masło (lub olej). Łączymy składniki sypkie i płynne i mieszamy - raczej niedokładnie. Zasada jest prosta: im dokładniej wymieszane ciasto, tym bardziej gliniaste placki otrzymamy. I smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu - bez tłuszczu (tłuszcz już jest w cieście). Gdy na smażonym placku zaczną się pojawiać bąbelki powietrza - to znak że trzeba go przewrócić na drugą stronę.
Z podanych wyżej proporcji składników wychodzi około 10 placków - w sam raz na śniadanie/kolację dla dwóch osób.

3 komentarze:

  1. Ja nie mialam maślanki [za pierwszym i za drugim razem:) ], mialam tylko trochę jogurtu. Wlałam go do szklanki i dopełniłam wodą - i też wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiktoria! oo :) to tez jest pomysl :) zawsze mozna mleko wymieszac z sokiem cytrynowym. My dajemy czasami samo mleko, jak juz brakuje nam i cytryn i mleka.
    Gratulacje, Innowacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy1/12/2014

    mam całkiem inny przepis z twojego na bank skorzystam zeby sprawdzic ktore lepsze w smaku do mnie idzie szklanka maki niepełna szklanka mleka jedno jajo 3 łyzeczki cukru brązowego lub zwyklego dowolny aromat ja lubie czekoladowy 2 łyzeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki oleju wychodzą przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A