W wielu naszych przepisach pojawia się ekstrakt waniliowy. Aromatu, jaki nadaje wypiekom, nie da się porównać do żadnego olejku waniliowego, a cukier wanilinowy przy nim pachnie jak chemikalia. Ekstrakt można oczywiście kupić m.in. w Marks&Spencer - ale po co, skoro można go zrobić w domu. Ten na wódce czy spirytusie będzie taki sam, jak ten kupowany w sklepie, a rumowy będzie delikatnie słodki.
Czas przygotowania: 1 minuta
Czas przygotowania: 1 minuta
Czas oczekiwania: 2 miesiące
Składniki:
1 laska wanilii
1 szklanka spirytusu/wódki/rumu
Do szklanego naczynia, które dobrze się zamyka wkładamy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, ale nie do końca. Końce wanilii nie mogą być rozcięte, a ziarenka mają zostać w środku. Wanilię zalewamy alkoholem, zamykamy pojemnik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce poruszając naczyniem raz w tygodniu, żeby wymieszać zawartość. Już po tygodniu alkohol staje się brunaty po to, żeby po dwóch miesiącach nabrać pięknego karmelowego koloru i cudownego zapachu.
dzisiaj właśnie rozmawiałyśmy z kumpelą o ekstrakcie waniliowym i o tym że wszystko to co jest dostępne a waniliowe (olejek czy cukier) to jeden wielki szajs w porównaniu z ekstraktem. Chciałabym spróbować wypieku z czymś takim prawdziwym :)
OdpowiedzUsuńPo otwarciu ekstraktu jak długo można go przechowywać? Wystarczy w chłodnym ciemnym miejscu czy trzeba w lodówce?
OdpowiedzUsuńNieskończenie długo. Po każdym użyciu trzeba szybko i porządnie zamknąć słoik. My przechowujemy nasz ekstrakt w szafce z przyprawami - temperatura pokojowa, ciemne miejsce.
UsuńCiekawa propozycja, wypróbuję napewno!
OdpowiedzUsuń