niedziela, 20 czerwca 2010

Focaccia pszenno-razowa

Tym razem potrawa kuchni włoskiej. Oczywiście nie jesteśmy w stanie podać jej pełnej nazwy, tak jak robi to zwykle Tessa Capponi-Borawska w swoich kulinarnych felietonach. Jesteśmy w stanie podać tylko przepis (z ostatniego numeru "Kuchni", z drobnymi modyfikacjami) i zapewnić, że małe drożdżowe placki ze śródziemnomorskimi dodatkami smakują wyśmienicie i są świetnym dodatkiem do wina.
PS. Saluti per Davide, i nostri fan italiani!




Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
15 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka nasion kolendry
6 łyżek oliwy z oliwek
1 jajko 

5 plastrów szynki parmeńskiej albo szwacwaldzkiej
15 zielonych oliwek
3 suszone pomidory z zalewy

Drożdże mieszamy z cukrem i 3 łyżkami letniego mleka. Odstawiamy na 5-7 minut, żeby ruszyły.
Oba rodzaje mąki mieszamy z solą i nasionami kolendry, formujemy kopczyk na środek którego wbijamy jajo i wlewamy rozczynione drożdże i oliwę. Mieszamy wszystkie składniki wolno dolewając mleko. Ugniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Jeśli stwierdzicie, że część składników nie chce się połączyć, dodajcie odrobinę ciepłego mleka, które wszystko zlepi. Wyrobione ciasto smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
W tym czasie siekamy szynkę, przekrajamy każdą oliwkę na 3 części i siekamy pomidory. 
Ciasto odkrywamy, wyrabiamy jeszcze 3 minuty, formujemy kulę i przecinamy na 8 równych części.  Z każdej części formujemy okrągły placek o grubości około 1 cm. Powstałe placki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans, Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Na napuszonych bułeczkach układamy szynkę, oliwki i kawałki pomidora. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut (lepiej żeby nie były zbyt blade, ale jak poleżą za długo w piekarniku - będą za twarde).

1 komentarz:

  1. Anonimowy6/22/2010

    Non ho capito molto, ma mi piace tanto l'idea! PS: si chiama focaccia! :) Un abbraccio! Davide

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A