poniedziałek, 14 czerwca 2010

Ciasto bardzo cytrynowe

Dzisiaj przedstawiamy Wam ciasto znalezione na blogu Komarki. Znaleźliśmy je w piątek, potem zgubiliśmy link, ale na szczęście przepis wydrukowaliśmy. Babka ma intensywny żółty kolor, pięknie pachnie cytrynami i bardzo dobrze smakuje.Wypiek w sam raz na letni wieczór.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut

Składniki:
170 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
skórka starta z dwóch cytryn

Syrop:
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
90 g cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Keksówkę lub prostokątną blaszkę o wymierach 17,5x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy masło, cukier, mąkę z proszkiem, sól, jajka i skórkę z cytryny do otrzymania jednolitej masy - około 3 minut. Wylewamy na blaszkę i pieczemy. Po 25 minutach warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Przygotowujemy syrop rozpuszczając cukier puder w soku z cytryny i podgrzewając do zagotowania. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu polewamy gorącym syropem. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Tutaj kończy się oryginalny przepis - my polaliśmy wszystko lukrem cytrynowym. Odlaliśmy 3 łyżki syropu do oddzielnej szklanki i zimny syrop zmieszaliśmy z cukrem pudrem. Cukru pudru dodajemy tyle, żeby w kubeczku zrobił się biały lukier, którym robimy esy-floresy na cieście.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Ciekawe czy wyjdzie mi takie fajne, wilgotne ciasto cytrynowe ;P

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A