niedziela, 19 października 2014

Karmelowa trufla w kakao i niespodzianki od Wedla

[KONKURS]

Nowa czekolada karmelowa od Wedla to dla nas zupełne zaskoczenie, bo świetnie nadaje się do deserów. Pisaliśmy jakiś czas temu o obłędnym musie karmelowym z owocami, który sprawdza się na wszelkich imprezach i smakuje absolutnie wszystkim. 
Mamy pewną słabość do Wedla, słodkich kremów pistacjowych, torcików marcepanowych, a szczególnie do pralinek z pomarańczowym likierem Grand Marnier, których możemy zjeść niezliczoną ilość, za którymi tęsknimy i które przywołują na myśl same miłe chwile. 
Dzisiaj chcemy Was namówić na przygotowanie karmelowych trufli według przepisu Maestro Czekolady, Janusza Profusa. Są genialnie proste i świetnie sprawdzają się jako jadalny prezent. 
Mamy też dla Was niespodziankę od firmy LOTTE Wedel. 


Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny

Składniki:
130 g czekolady karmellove 
50 ml śmietanki 36%
15 g miękkiego masła
50 g kakao 

Czekoladę siekamy i wrzucamy do miski. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Masę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wyciągamy z lodówki. Łyżeczką do herbaty nabieramy masę i formujemy kulki. Obtaczamy je w kakao i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. 


KONKURS

Wszystkich miłośników karmelu i Wedla zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie. Zainspirujcie się karmelowymi słodkościami i wymyślcie przepis na deser z ich wykorzystaniem. 


Do rozdania mamy:
za pierwsze miejsce - kartę podarunkową o wartości 300 PLN do sieci sklepów Home&You i zestaw słodyczy karmeLove
za drugie i trzecie miejsce - zestaw słodyczy karmeLove 


Co zrobić, żeby wziąć udział w konkursie: 
1. wymyśl deser z wykorzystaniem karmeLovej nowości Wedla
2. swoją propozycję opublikuj w komentarzu pod tym postem
3. prześlij nam mailem swoje dane (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) wklejając treść przepisu

Na propozycje czekamy do soboty 25.10.2014 do godziny 23:59.

WYNIKI

Serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie. Przepisy na karmelowe smakołyki były świetne. Gratulujemy Zwycięzcom!

1 miejsce: Roman Zagórski  (mus z herbaty earl grey w połączeniu z marakują i kremem karmelowym)

2 miejsce: Justyna (pieczone jabłka orzechowo-karmelove)

3 miejsce: Kasia Kontek (ciasto z burakami i kawałkami karmelovej).


17 komentarzy:

  1. Kanapki z camembertem, gruszką i czekoladą karmelową
    -4 kromki pełnoziarnistego chleba
    -8 plastrów sera camembert
    -średnia gruszka (pokrojona w plastry)
    -8 kostek czekolady karmelowej

    Na chlebie układamy kolejno ser, gruszkę i posypujemy kanapki posiekaną czekoladą. Zapiekamy je w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 5 minut, aż ser i czekolada się rozpuszczą, a chleb nabierze chrupkości. Podajemy jeszcze gorące. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czekoladę karmelową z wedla. Ptasie mleczko o tym samym smaku również najbardziej mi smakuje, dlatego bez większego zastanowienia biorę przepis do ręki i robię karmelowe trufle! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/20/2014

    A ja zdecydowałabym się na Caramel shortbread zwane po polsku ciastem milionera. W nieco odmienionej – jeszcze bardziej karmelowej wersji. Wykorzystałabym wszystkie 3 karmeLove czekolady Wedla, bo próbowałam i wiem, że na to zasługują Na początek zagniatamy kruche ciasto wg sprawdzonego przepisu ( u mnie jest to szklanka mąki, 3/4 kostki masła, żółtko, 1/3 szklanki cukru) dodatkowo do zagniecionego już ciasta dodajemy posiekaną na drobne kawałki Karmelovą z wafelkami. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce min. 20 minut. Piekarnik Nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i układamy w lekko natłuszczonej formie. Pieczemy 20-25 minut. Po ostudzeniu kruchego i barrrrdzo chrupiącego spodu smarujemy go masą kajmakową (może być smakowa, wg uznania, ja wolę wersję bez dodatków). Z racji tego, że jestem łasuchem, zużywam na ciasto 1,5 puszki, a resztę podjadam z gorzką kawą I teraz nasza „wisienka na torcie” czyli rozpuszczanie czekolady ( proponuję dwie z orzeszkami i jedną karmelovą ) w kąpieli wodnej. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła dla uzyskania kremowej konsystencji. Masę rozsmarowuję równomiernie na całej powierzchni, dodatkowo posypuję delikatnie grubymi kryształkami soli ( aby cieszyło oko polecam sól himalajską która fajnie komponuje się z kolorem karmelu ). Niecierpliwie czekamy do zastygnięcia – najlepiej w lodówce. Tak pyszne karmelowe ciasto milionera konsumujemy w przyjemnym towarzystwie. A gdy się skończy… zawsze jest ptasie mleczko Smacznego! P.S. Nie wspominajmy o kaloriach, jeden kawałek to jak godzina spędzona w raju!
    Pozdrawiam,
    DD

    OdpowiedzUsuń
  4. Do pucharka:
    I warstwa: na dno wrzucamy granole (wg zapotrzebowań) dla ekstremalnie zakochanych: granole można wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę ptasim mleczkiem w karmelowej polewie.
    II warstwa: jabłkowo - brzoskwiniowy lub jabłkowy mus z odrobiną brązowego cukru
    III warstwa: serek mascarpone zmieszany z odrobiną śmietany (niekoniecznie słodkiej)
    IV warstwa: wszystko polewamy karmelową czekoladą Wedla rozpuszczoną w gorącej kąpieli

    p.s. aby umilić chwilę przygotowań należy kostkę czekolady karmelowej położyć na język i pozostawić do rozpuszczenia się w kontakcie z podniebieniem ...

    smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmelownie czyli karmelowe brownie :)

    W moim ulubionym przepisie na brownie zastąpiłabym czekoladę gorzką - czekoladą karmelową Wedel.
    W cieście zatopiłabym borówki amerykańskie - dla koloru, dla zabawy i dla orzeźwienia. Jak zwykle nie dopiekłabym do końca bo uwielbiam jego ciężką konsystencję. I to, że cokolwiek by się nie wydarzyło - i tak zawsze wychodzi mi zakalec. Którym wcale nie martwi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fondanty czekoladowe z płynnym karmelem

    Czekoladę Karmelową Wedel podgrzewam razem ze śmietanką 30 proc (100 g czekolady, 50 g śmietanki), tak przygotowaną masę wkładam do rękawa z okrągłą tylką i wyciskam niewielkie porcje do foremek wypełnionych do połowy ciastem na fondanty (przygotowanym z gorzką czekoladą Wedel). Piekę krótko - ciemne ciasto ma się upiec, a karmelowa masa powinna wypłynąć podczas jedzenia fondanta.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy10/24/2014

    A może taki MUS KARMELOWY?
    2 czekolady karmeLove rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam 200 ml śmietany kremówki. Sięgam po 3 wyparzone jajka i oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z odrobiną cukru. Do żółtek dodaję ciepłą jeszcze masę karmelową. A kiedy masa przestygnie dodaję śmietanę i pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie mieszając. Gotową masę przekładam do kieliszków i Voilà.
    Chociaż nie… Czegoś jeszcze brakuje…
    Biorę młynek z solą morską i tak okraszam mój deser. Zdecydowanie lubię proste, pyszne desery!

    Ania P

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle przychodzi mi do głowy że nie wiem co wybrać. Więc postanowiłam zaskoczyć:) bardzo lubie eksperymentować w kuchni czasami to wychodzi :) I ostatnio wzięłam zrobiłam ciasto buraczane- tak wiem nowości nie odkryłam ale połączyłam z karmelową czekoladą hihihi - bo rodzinka bardzo zakochała się w tych karmelowych smakołykach :). oto przepis

    -180 ml oleju rzepakowego
    -190 g mąki
    -60 g kakao
    -1 tabliczka czekolady karmeLovej z orzechami
    -250 g ugotowanych buraczków
    -3 jajka
    -250 g cukru może być muscovado doda karmelowego posmaku
    -1 łyżka esencji waniliowej
    -2 łyżeczki sody

    wykonanie:
    Buraki wrzucamy do melaksera i miksujemy na papkę, następnie dodajemy esencje i 3 jajka-które wcześniej roztrzepiemy w miseczce. I znów miksujemy dodajemy olej- miksujemy przez chwile i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mąkę, sodę i kakao przesiewamy do miski dodajemy cukier i do mąki wlewamy masę buraczaną. Mieszamy. pieczemy 40-45 min w 170/180 stopni z termoobiegiem. Gotowe :)

    dodam że ciasto robi się bardzo szybko, Gdy ciasto ostygnie można je posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i soku buraczanego. A na lukrze porobić z czekolady karmelowej zygzaki.Jak mam czas i chce mi się bawić to jeszcze można ciasto przełożyć kremem albo bitą śmietaną oczywiście z rozpuszczoną czekoladą karmelową z Wedla. pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pancakes z czekoladą karmelove
    300 g mąki
    200 ml maślanki
    100 ml mleka
    100 g cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g czekolady karmelove z wafelkami
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    składniki suche mieszamy w jednej misce czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, mleko, jaja i olej. Następnie dokładnie mieszamy składniki suche z mokrymi i dodajemy pokrojoną czekoladę mieszamy i smażymy :) jak szaleć to szaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Karmelove "piwo"
    3/4 szklanki brązowego cukru
    200 ml śmietany kremówki
    300 ml wody gazowanej
    2 łyżko esencji waniliowej
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru pudru
    50 g czekolady karmelove
    wykonanie
    do garnuszka wlewamy 4 łyżki śmietanki kremówki, pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno z trzema łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. Do śmietanki w garnuszku dodajemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i ekstrakt z wanilii i czekoladę. Mieszamy aż składniki się połączą. Do składników w garnuszku dodajemy wodę gazowaną i szybko mieszamy, aby cukier się nie skrystalizował. Gotowy napój przelewamy do wysokich szklanek lub kufli na wierz nakładamy ubitą śmietanę. Ciekawe i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. 4.Karmelowa kawa
    rozpuszczamy w kąpieli wodnej 2-3 kostki czekolady karmelowej (dla osób nie mających ekspresu) robimy espresso z kawy rozpuszczalnej w garnuszku podgrzewamy mleko i ubijamy pianę. do szklanki wlewamy roztopioną czekoladkę na to mleko i piane i ostrożnie dolewamy espresso i gotowe smaczne i karmelowe robiłam wczoraj

    OdpowiedzUsuń
  13. szalejemy dalej :) mąż mówi do mnie a dodaj jeszcze przepis na ciasteczka i na lody bo tak mu smakowały :) więc się dziele przepisami :)

    ciasteczka karmelove
    100 g niesolonego masła
    100 g jasnego cukru muscovado
    1 łyżka jasnej melasy lub syropu klonowego
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g orzeszków ziemnych solonych
    100 g czekolady karmelowej z orzeszkami solonymi wedla
    100g krówek lub tofi
    wykonanie;
    masło ucieramy z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta, dodajemy melasę i chwilę miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy posiekane dosyć grubo fistaszki, dodajemy krówki posiekane i połamana czekoladę mieszamy wszystko ręka aż masa się połączy z ciasta kulamy kulki i rozpłaszczamy na blaszce mniej więcej tej samej wielkości- ciastka nie muszą być idealnie okrągłe. Pieczemy 10-12 min. w temp. 170/160 stopni z termoobiegiem. Ciastka wyciągamy z piekarnika jak są jeszcze dosyć blade przy tych z toffi to ważne żeby były miękkie. smacznego. Dodatkowo można rozpuścić karmelową czekoladę i zamoczyć połówki ciastek dla zwiększenia smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a teraz lody :)
    karmelove lody :)
    4 żółtka
    115 ml drobnego cukru
    100- g karmelovej czekolady
    375 ml mleka skondensowanego z puszki
    250 ml bitej śmietany
    wykonanie
    połączyć żółtka, cukier i pokruszoną czekoladę w garnku i wkładamy nad parę= kąpiel wodna. Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia czekolady, ostudzić. Dodać skondensowane mleko i śmietanę. Przelać do maszynki do lodów i ucierać na sztywno. Podawać można od razu. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam :) ja bym zaproponował połaczenie czekolady Karmelowej Wedla ze smakiem herbaty i marakuji :) a mianowicie mus z herbaty Earl gray – połaczyć 270g mleka z 270g smietanki kremówki i 50g herbaty earl grat namoczyc na noc , nastepnego dnia ubic 500g kremówki na pół sztywno, herbate zagotowac i przecedzic, zrobic crem angles z 100g zóltka 150g cukru i 50g soku z cytryny i herbay, (czyli jajka ubić z cukrem dodac cytrynę zalać gorącą herbatą, potem podgrzewać do zgęstnienia) dodac 14g żelatyny rozpuscić i ponownie przecedzić, schłodzić aż zacznie gęstnieś potem dodać ubitą smietane :) , sos custard z marakuji:) - 200g purre z marakuji, 200g jajka, 132g cukru, 4 g zelatyny, jajka wymieszać z cuker, dodac purre zagotować na parze dodac zelatynę, ostudzić, i na koniec najważniejsze krem z czekolady karmelowej Wedel , 500g śmietanki ubic na pół sztywno, 250g śmietanki kremówki zagotować, zalać ciepła smietanką 300g czekolady wedla, dodac 8 g zelatyny , ostudzić połączyć z ubitą smietaną :) sposób podania hm...i tu jest kilka opcji np. W formie tortu tylko trzeba by biszkopta zrobić i wtedy , biszkopt, krem herbaciany , sos marakuja i mus z czekolady :) ale tezz pysznie bedzie wygladac w kieliszku w tej samej kolejności , krem herbaciany sos marakuja i mus czekoladowy... aaa na koniec można sie polasić o chrupiące wykończenie i roztopic 200g czekolady karmelowej Wedla i połaczyć z 100g płatków kukurydzianych wylac na pergamin ostudzic , a potem pokruszyc i posypać deser :):P) ..... pychotka :P pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Justyna10/25/2014

    Proponuję połączenie czegoś zdrowego z czymś rozpustnym. Zawsze lepiej się czujemy robiąc deser bez cukru, prawda?;)

    PIECZONE JABŁKA ORZECHOWO-KARMELOVE
    4 jabłka szara reneta
    1 czekolada karmeLova
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    150 ml śmietany kremówki
    100 g serka mascaropone
    cynamon

    Dzień wcześniej podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej 50 g karmeLovej do uzyskania gładkiej masy, nie gotować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę schłodzić przez noc w lodówce. Z jabłek odkroić "czapeczki" (mniej więcej w 1/4 wysokości jabłka) i wydrążyć gniazda. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (powinny stać). 50 g karmeLovej pokroić na małe kawałki, wymieszać z orzechami i cynamonem (wg uznania). Orzechami napełnić jabłka, przykryć "czapeczkami" i wstawić do piekarnika na ok. 40 min (dokładny czas pieczenia zależy od wielkości jabłek). Wyjąć jabłka i zostawić 5-10 minut, żeby lekko przestygły. W tym czasie wymieszać masę śmietankowo-karmelową z mascarpone i krótko ubić. Przed samym podaniem nałożyć obfitą porcję kremu pod "czapeczkę". Podawać od razu. Najładniej będzie, gdy użyjecie do dekoracji rękawa piekarniczego, ale jeśli nie możecie się doczekać, nałóżcie krem szybko łyżką i rozkoszujcie się tym smakiem!

    OdpowiedzUsuń

  17. A ja polecam lekki karmelowy deser z egzotyczną nutą – karmelLOVĄ panna cottę z salsą o smaku brzoskwini i marakui, idealne na jesienne popołudnia i wieczory karmelLOVE mleko oraz karmelLOVY drink na imprezę.
    Panna cotta:
    - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    - 1 laska wanilii
    - 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
    - 1 szklanka (250 ml) pełnotłustego (3,2%) mleka
    - 3 łyżki cukru
    - 1 czekolada karmelLova Wedel
    - 8 sztuk ptasiego mleczka karmelLove Wedel
    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać 1 czekoladę karmelLovą Wedel, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do jeszcze ciepłej masy dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Gotową masę rozlać do 4 foremek. Do każdej foremki włożyć po 2 ptasie mleczka karmelLove.
    Wstawić na około 12 h do lodówki.
    Egzotyczna salsa:
    - 2 owoce marakui
    - 150 ml soku z marakui lub brzoskwini
    - 2 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    - 2 brzoskwinie
    Owoce marakui przekroić na połówki i wydrążyć ze środka miąższ. Miąższ gotować chwilkę z sokiem z marakui lub brzoskwini i cukrem. Do gotującego soku dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Połówki brzoskwini pokroić na małe kawałki i wymieszać z sosem z marakui. Odstawić do ostygnięcia.
    Salsę nałożyć na płaskie talerzyki. Foremki z panna cottą wstawić na chwilę do gorącej wody, następnie ostrożnie wyjąć z nich krem i ułożyć na talerzykach z salsą. Przed podaniem panna cottę udekorować płatkami startej karmelLovej czekolady.

    Do picia na nadchodzące jesienne popołudnia i w weekendy polecam domowe karmelLove mleko:
    - 2 łyżki wody
    - 2 łyżki cukru
    - 2 szklanki mleka
    - 1 karmelLova czekolada Wedel
    W rondelku zagotować wodę z cukrem. Do syropu dodać mleko, podgrzać i dodać 1 połamaną na kawałki czekoladę karmelLovą. Mieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady. Mleko podawać ciepłe lub schłodzone.

    KarmelLOVY drink:
    - 1 szklanka domowego mleka karmelLovego
    - 1 pokrojony na kawałki dojrzały banan
    - 2 łyżki białego rumu
    Mleko karmelLove zmiksować w blenderze razem z pokrojonym bananem. Dodać rum. Schłodzić.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny!
M+A